Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Najvažnije je da OHR ostaje sa Bonskim ovlastima, a EUFOR-u se produžava mandat

Dzaferovic Azerbejdzan 1 BHRT Edis Deljkovic

“Ovo što se događa u Vijeću sigurnosti je ustvari ono što mi proživljavamo u BiH proteklih 10 – 15 godina jer mi nismo imali proteklih desetak godina nikakvih ozbiljnijih intervencija visokog predstavnika osim one kada je u pitanju Zakon o zabrani negiranja genocida”

Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova vezano za rezoluciju Vijeća sigurnosti, bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar, a OHR ostaje u svom kapacitetu, kazao je za BHRT član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, prenosi BHRT.

Džaferović je kazao kako su dešavanja u Vijeću sigurnosti nešto što je “nama do sada bilo već poznato”, govoreći o najavljenom izvještaju OHR-a pred UN-om.

– Nema tu ništa novo. Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova vezano za rezoluciju Vijeća sigurnosti, bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar. OHR ostaje u svom kapacitetu, ostaje sa bonskim ovlaštenjima, sa svim onim mehanizmima koji su propisani odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Ono što je novina kod usvajanja ove rezolucije, ako bude usvojena kako danas stvari stoje da neće u rezoluciji biti pomenut OHR kao što je to bilo svih dosadašnjih godina kada se produžavao mandat EUFOR-a. Ovo što se događa u Vijeću sigurnosti je ustvari ono što mi proživljavamo u BiH proteklih 10 – 15 godina jer mi nismo imali proteklih desetak godina nikakvih ozbiljnijih intervencija visokog predstavnika osim one kada je u pitanju Zakon o zabrani negiranja genocida, istakao je Džaferović.

Ono što je za nas najvažnije je da se pokrenu mehanizmi unutar zemlje i unutar međunarodne zajednice kako bi se u samoj BiH i njenom sistemu izgradili mehanizmi kojima će biti moguće otklanjati blokade, sprečavati bojkote i kojima će se moći omogućiti da institucije BiH nesmetano, neovisno od bilo koga normalno funkcionišu, kazao je on.

– To je posao koji nas čeka unutar BiH. Mislim da je sada vrijeme kada vrlo ozbiljno treba da promišljamo o izgradnji vlastitih mehanizama i uz pomoć međunarodne zajednice unutar same BiH. Kada će se to desiti ne znam, OHR postoji u BiH, postojat će i u budućnosti, ali je očigledno da i ova rezolucija Vijeća sigurnosti oslikava ono stanje djelotvornosti OHR-a kakvo je bilo proteklih desetak godina. Za mene i po međunarodnim dokumentimam OHR je potpuno legalan, potpuno legitiman, tu nema dileme, ima mogućnosti da koristi Bonska ovlaštenja, ali znate da određene članice, pogotovo od stranih članica Vijeća sigurnosti UN osporavaju OHR. Nisu u pravu, ali stvari stoje tako, rekao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na trenutnu situaciju u BiH, gdje su građani u strahu da bi moglo doći do sukoba, te kazao kako su vlasti iz Republike Srpske bespotrebno pokrenuli tu kampanju unutar BiH.

– To se mora zaustaviti i ja sam uvjeren da nećemo doći u stuaciju da stvari eskaliraju i da idemo u stanje sigurnosne prijetnje u BiH. SAD su veliki prijatelji BiH i nema dileme da nastoji pomoći našoj zemlji da izađe iz krize, naglasio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Također je kazao da je najvažnije da se odblokira rad institucija države, i to je najbitnija stvar u ovom trenutku.

– Mislim da je deblokada institucija BiH najvažnija stvar za nas koji živimo u Bosni i Hercegovini, u svim njenim dijelovima. Svi trpimo štetu od trenutne blokade i bojkota u radu institucija, naglasio je Džaferović.

Podsjetimo, prema informacijama koje stižu iz više izvora, visoki predstavnik Christian Schmidt neće prezentovari svoj izvještaj o BiH u New Yorku, niti će izvještaj uopšte biti prezentovan. Također, odrednice iz rezolucije o BiH koje se tiču OHR-a biće uklonjene. Na taj način, SAD, Velika Britanija i Francuska su popustile pred Rusijom koja je prijetila vetom na prodizenje mandata EUFOR-u u BiH. Mandat bi trebao biti produžen za godinu dana.