Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Džaferović nakon sastanka s Baerbock: Očekuje se jači angažman Njemačke u BiH

dzaferovic – aa

Moja osnovna impresija s današnjeg sastanka je da možemo očekivati snažniji angažman Njemačke ovdje u Bosni i Hercegovini, području Zapadnog Balkana i cijelog šireg regiona, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali u se u četvrtak u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka rekao je da je Njemačka veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i želi pomoći BiH da što prije prevaziđe krizu i nastavi sa svojim evropskim, NATO putem i putem ukupnih reformi.

”Moja osnovna impresija s današnjeg sastanka je da možemo očekivati snažniji angažman Njemačke ovdje u Bosni i Hercegovini, području Zapadnog Balkana i cijelog regiona, jedan snažniji konstruktivan angažman koji treba svima da nam pomogne. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, ovdje prije svega mislim na jedno normalno funkcioniranje institucija BiH“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je izlaz iz ove situacije da se moraju odmah deblokirati institucije BiH i prestati sa stalnim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH, kao i postupcima kojima se umanjuje značaj i sadržaj reformi u BiH.

Pojasnio je kako misli na zaključke Narodne skupštine RS-a o takozvanom povlačenju nadležnosti.

Dodao je kako sve to mora biti stavljeno van snage.

”Mi u Bosni i Hercegovini moramo poštovati Dejtonski mirovni sporazum sa svim onim što on znači, a to znači Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, 11 aneksa i 27 godina implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer sve što je urađeno u Bosni i Hercegovini, urađeno je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mislim da je to najbolje za sve nas u našoj zemlji. Želimo da država funkcionira onako kako treba, da bude efikasna, funkcionalna, da u Bosni i Hercegovini imamo u potpunosti ispoštovan princip vladavine prava i idemo dalje putem ukupnih reformi u našoj zemlji, evropskim i NATO putem”, zaključio je Džaferović.