Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva

Džaferović: Ovo nije presuda srpskom narodu

dzaferoviccc

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je izrekao presudu Radovanu karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je, u vezi s današnjom konačnom presudom Radovanu Karadžiću, poručio kako je ova presuda, ali i ranije presude, snažna poruka svima koji i u primislima imaju planove da nasrću na Bosnu i Hercegovinu i pokušaju je dijeliti. Njihovi projekti, poručio je, nikada neće uspjeti, a oni će završiti na crnoj strani historije i na doživotnim robijama, javlja Anadolu Agency (AA)

Džaferović je danas u zgradi Predsjedništva BiH sazvao vanrednu konferenciju za novinare povodom presude u Hagu, kojom je Karadžić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

“Ratnog zločinca Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom danas je stigla zaslužena kazna. Jedan od arhitekata i predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata koji je rezultirao genocidom i zločinom protiv čovječnosti, pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time sve žrtve njegovih zločina, svi mi koji smo trpili četverogodišnju agresiju i teror, ali i cijeli civilizani svijet, možemo biti zadovoljni”, poručio je Džaferović.

Na pravdu se, kako je rekao, čekalo skoro dvije i po decenije, ali je dočekana.

Ipak, nastavio je Džaferović, ta pravda je djelomična jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je osim u Srebrenici, genocid počinjen i u još sedam bh. gradova. Izostanak pravne kvalifikacije genocida za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Vlasenicu, Sanski Most, Ključ i Foču, kao i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ne umanjuje niti odgovornost naredbodavaca i izvršitelja, niti težinu počinjenih zločina.

“Nakon današnje pravosnažne presude ratnom zločincu Karadžiću, kompletno političko ratno rukovodstvo Republike Srpske presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločine protiv čovječnosti. Za ista zlodjela osuđen je i najveći dio vojnog rukovodstva RS-a”, poručio je Džaferović, te dodao:

“Te presude ne doživljavam kao presude srpskom narodu, već kao presude političkom projektu, kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u Bosni i Hercegovini predvodili Karadžić i Mladić.”

Presuda Karadžiću, kao i sve ranije presude, kako je istakao Džaferović, snažna su poruka svima koji i u primislima imaju planove da nasrću na Bosnu i Hercegovinu i pokušaju je dijeliti. Njihovi projekti nikada neće uspjeti, a oni će završiti na crnoj strani historije i na doživotnim robijama.

“Zato je svima u Bosni i Hercegovini i regiji potrebno suočavanje s ovim činjenicama i prihvatanje sudski utvrđenih dokaza o počinjenom genocidu i drugim zločinima. Povjerenje se ne može graditi na negiranju, opravdavanju i slavljenju zločina i zločinaca, nego isključivo na prihvatanju sudski utvrđenih činjenica i odricanjem od politike koja je proizvela zločine, suočavanje sa istinom nužno je zbog samih žrtava, suosjećanja i poštovanja prema njima, ali i zbog onih u čije ime su zločini činjeni. Samo na temelju takvog odnosa prema nedavnoj prošlosti, možemo vratiti povjerenje i graditi zajedničku budućnost”, zaključio je Džaferović.