Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džaferović: Podjela Javnog RTV servisa bila bi uvod u podjelu BiH

BiH

sefik-dzaferovic1111

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u organizirao je danas u Sarajevu okrugli sto “Perspektive, održivost i funkcioniranje Javnih servisa u BiH” s kojeg je poručeno da podjela servisa po etničkom principu nije prihvatljivo rješenje.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je da je rješenje za Javni RTV servis implementacija postojećih zakona, ali da neki u BiH pokušavaju izbjeći njihovu implementaciju tako što zagovaraju neka nova rješenja.

Dodao je da je potrebno uspostaviti Korporaciju RTV sistema koja bi osigurala funkciju javnih emitera i njihovu objektivnost i nepristrasnost te da nikakve etničke podjele na tri servisa ne dolaze u obzir.

Džaferović je naglasio da je moguće osigurati ravnopravnost svih jezika na jednom Javnom RTV servisu, a da bi njegova podjela bila uvod u podjelu Bosne i Hercegovine.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo rekla je da Javni RTV servis mora ostati u funkciji građana i da ne smijemo dopustiti da on postane jedan od metoda ostvarivanja političkih interesa mimo interesa građana.

Navela je da Javni RTV servis mora garantovati fer, objektivne i nepristrasne informacije, što ne može biti postignuto njegovom podjelom po etničkim ili bilo kojim drugim principima.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istakao je da je taj medij u toliko teškoj finansijskoj situaciji da je potpuno bespredmetno baviti se izmjenama zakona u momentu kad nije riješeno njegovo finansiranje.

Mišljenja je da ako se budemo bavili pitanjima koliko kanala ili produkcijskih centara treba biti kako bismo štitili nacionalne interes, BHRT neće biti u mogućnosti da funkcionira.

I predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital smatra da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u Prednacrtu izmjena zakona pogriješilo što nije prvo pristupilo rješavanju finansiranja Javnog RTV servisa, zatim digitalizacije, pa tek onda broja kanala.

Sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić je pojasnio da je ta institucija pripremila Prednacrt zakona o izmjeni i dopunama zakona o Javnom RTV servisu BiH koji predviđa da u okviru BHRT-a budu formirana tri odvojena kanala, koji bi bili emitirani iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke.

Kazao je da je riječ o prednacrtu pred kojim je još dug put do eventualnog usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.