Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedništvo bih

Džaferović se u New Yorku sastao s ambasadoricom Woodward

wood dzaf (1)

Posebna tema bio je euroatlantski put BiH, a Džaferović je istaknuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo svojim angažmanom u podršci Ukrajini pokazalo da je pouzdan saveznik u teškim trenucima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se u New Yorku sastao s ambasadoricom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Dame Barbarom Woodward. Razgovarano je o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj krizi u BiH, kao i sveukupnim aktivnostima Vijeća sigurnosti koje se tiču BiH.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je izuzetno važno što je diskusija na Vijeću sigurnosti bila u znaku jasnih osuda blokada institucija i secesionističkih poteza kojima vlasti entiteta Republika Srpska potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i sveukupnu evropsku sigurnost u izuzetno krhkoj geopolitičkoj situaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je tokom razgovora pozdravio odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o uvođenju sankcija zvaničnicima iz entiteta Republika Srpska odgovornim za secesionističke aktivnosti – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o potrebi da se osiguraju finansijska sredstva za provođenje izbora u oktobru, te o odgovornosti onih koji vrše opstukcije u vezi s time, kao i o raspravi na Vijeću sigurnosti o produženju mandata Misije Althea koja predstoji u novembru.

U saopćenju se navodi da je razgovarano o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, te o snažnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na stabilnost BiH i zapadnog Balkana.

Posebna tema bio je euroatlantski put BiH, a predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo svojim angažmanom u podršci Ukrajini pokazalo da je pouzdan saveznik u teškim trenucima.

Posebna pažnja posvećena je potrebi da se zapadni Balkan oslobodi ovisnosti o ruskom gasu i nafti, a u kontekstu toga je istaknut značaj izgradnje južne interkonekcije u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.