Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Strategija odbrane Srbije je povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

sefik dzaferovic

Napominje da je Ustav Bosne i Hercegovine jedini zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i da to ne mogu biti druge države

Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ocijenio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina – ističe Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Napominje da je Ustav Bosne i Hercegovine jedini zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i da to ne mogu biti druge države, a pogotovo ne one koje su zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ustavom Bosne i Hercegovine je predviđen način kako njegovog funkcioniranja, tako i eventualnih izmjena. Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo – rekao je Džaferović.

Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o ‘zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi’, zatim ‘da Republika Srpska nema vojsku ali je ima srpski narod’ i slično, Džaferović dodaje kako se može zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.

– Još jedanput podsjećam da Republika Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica sa jasno preuzetim obavezama. Ključna obaveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine – kazao je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.