spriječiti blokade

Džaferović: Treba uvesti sankcije za nedolazak na sjednice parlamenta

šefik dzaferovic

Dodao je da, inače, to pitanje već dugo vremena muči bosanskohercegovački sistem

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s radom Parlamentarne skupštine BiH, izjavio novinarima da treba da se omogući svima da učestvuju u radu parlamentarnih tijela, a oni koji neće, ne mogu blokirati rad cijelog parlamenta.

– Svako ko je izabran ima pravo da učestvuje u radu parlamenta, da popunjava prema izbornom rezultatu stalna i povremena parlamentarna radna tijela. Ali niko nema pravo da blokira i pogotovo niko ne može sebi uzeti za pravo da praktično dokine rad parlamenta zato što on ili ona neće ili ne želi da učestvuje u radu Parlamentarne skupštine BiH – istaknuo je Džaferović.

Dodao je da, inače, to pitanje već dugo vremena muči bosanskohercegovački sistem.

– Mislim da nije u redu da imamo sistem u kojem su praktično ponašanja zastupnika prepuštena njihovoj volji kada je u pitanju učešće u radu i dolazak na sjednice parlamenta, jer nema nikakvih sankcija. Mislim da treba uvesti sankcije za nedolazak na sjednice Parlamenta u vidu novčanih kazni, odbitaka od plaće i na kraju krajeva i oduzimanja mandata za one koji ne žele da rade i koji na taj način blokiraju parlament – smatra Džaferović.

On kaže kako želi da vjeruje da će što prije biti riješena ova pitanja koja su vezana za Parlamentarnu skupštinu BiH i da će BiH imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.