Član Predsjedništva BiH

Džaferović tvrdi da Dodika nije naljutila samo odluka o Ukrajini, već i o Centralnoj banci

dzaferovic fena

Džaferović kaže da su nešto više od sat vremena prije početka sjednice dobili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci BiH, što je poznata Dodikova priča vezana za angažman rezervi Centralne banke, a to je ponuđeno bez bilo kakvih analiza

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da je drugi član Predsjedništva Milorad Dodik došao na današnju sjednicu Predsjedništva BiH s ciljem da se sjednica ne održi.

– Time je htio okriviti mene i predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića za neodržavanje sjednice, jer ozbiljni članovi Predsjedništva na vrijeme predlažu nove tačke dnevnog reda i ponude odgovarajući materijale – pojasnio je.

Džaferović kaže da su nešto više od sat vremena prije početka sjednice dobili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Centralnoj banci BiH, što je poznata Dodikova priča vezana za angažman rezervi Centralne banke, a to je ponuđeno bez bilo kakvih analiza.

– Ne može Predsjedništvo BiH odlučivati o tako važnim stvarima na osnovu prijedloga zakona koji ima jednu stranicu teksta i jednu stranicu obrazloženja i koji se ponudi sat i pol ili dva prije sjednice Predsjedništva BiH – dodao je Džaferović.

Također, Dodik je na samoj sjednici predložio drugu tačku dnevnog reda koja se ticala rasprave o stanju u Ukrajini i zauzimanja stava BiH spram te situacije, a Džaferović smatra da je to bio pokušaj da se on i Komšić uvuku u raspravu oko nečega što je BiH ranije riješila.

– BiH već ima stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu i oko toga nema nikakve dileme. BiH postupa po tim stavovima i nije neutralna ona je uz cijeli civilizirani svijet i tako će to i ostati. To su odluke bh. institucija – pojasnio je Džaferović.

Pojasnio je šta bi se dogodilo da Predsjedništvo BiH raspravlja o tome. Povela bi se rasprava, a kada odluka o neutralnosti ne bi bila usvojena Dodik bi imao razloga da kaže da je o toj temi raspravljano i da Predsjedništvo BiH ima podijeljen stav te da se dezavuiraju ranije donesene odluke.

Na tvrdnju Dodika da su Džaferović i Komšić danas srušili ustavni poredak, Džaferović je kazao da to zapravo čini Dodik prijeteći secesijama i svemu onome što je činio blokadom rada državnih institucija.

Potvrdio je da BiH podržava teritorijalni integritet Ukrajine i time se osuđuje agresija, odnosno pridružuje stavovima Evropske unije jer BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u kojme stoji da će BiH slijediti vanjsku politiku EU.