Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Džaferović u Auschwitzu: Civilizacijska obveza je zauvijek pamtiti žrtve holokausta

27012020-1

Glavna komemoracija u povodu 75. godišnjice oslobođenja logora je održana ispred “vrata smrti” bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice okupljenima obratio poljski predsjednik Andrzej Duda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, sa šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio se dvije stotine preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau na komemoraciji u povodu 75. godišnjice oslobođenja tog logora smrti u Poljskoj.

Kako je kazao ljudska i civilizacijska obveza je da se zauvijek pamte žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom stoljeću, i da ih se sjeća s posebnim pijetetom jer zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda.

Istovremeno, dodao je Džaferović, obveza je odlučno se suprotstaviti ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju.

– Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti – kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je 50 godina poslije holokausta u Bosni i Hercegovini nad bošnjačkim narodom počinjen genocid zbog čega danas, snažnije nego ikad, ostaje dužnost suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Evropi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma.

Glavna komemoracija u povodu 75. godišnjice oslobođenja logora je održana ispred “vrata smrti” bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice okupljenima obratio poljski predsjednik Andrzej Duda.

Potom je uslijedilo obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije „Stupovi sjećanja“ i direktora ravnatelja Memorijalnog centra “Auschwitz” Piotra Cywińskog.

Nakon govora je slijedila ekumenska molitva za spomen na ubijenih milijun i 300.000 ljudi, od kojih je milion Židova.

Na kraju glavne ceremonije organizirano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. delegacije odao počast žrtvama holokausta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.