Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posjeta zdk

Džaferović u Zenici: Treba krenuti od smanjivanja najvećih plaća

dzaferovic zenica

Džaferović je pohvalio napore koje poduzimaju vlasti Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv pandemije koronavirusa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović i premijer FBiH Fadil Novalić danas su se sastali s predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je pohvalio napore koje poduzimaju vlasti Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Njihova akcija zajedno s akcijom entitetskih i državnih vlasti donosi rezultat. Možemo kazati da je spriječen nagli rast pandemije, a svima nam je to bio cilj. To je ovdje pa i cijeloj BiH uspješno postignuto i želim da iskoristim priliku da pozovem sve građane BiH da se strogo pridržavaju mjera, uputa i naredbi nadležnih institucija”, rekao je Džaferović u obraćanju novinarima.

Podsjetio je da je federalna vlada poduzela niz koraka i mjera kako bi nabavila potrebnu medicinsku opremu, dodajući da su poduzete i ekonomske mjere.

“Federalna vlada je, nakon što je uspješno riješila pitanja nabavke testova, riješila i pitanje nabavke respiratora, a ovih dana u BiH treba da stigne i 100 respiratora koji će se rasporediti u Federaciji prema broju stanovnika. Ono što nam svima treba danas je da budemo solidarni koliko god je to moguće, da svi zajedno podnesemo teret ove ekonomske krize koja već nastupa i koja će nakon pandemije biti na sceni. Neće biti moguća situacija da neki nakon toga imaju sve ono što su ranije imali kao da se ništa nije dogodilo, a da neki nemaju ništa. Svi ćemo morati zajedno da podnesemo teret ove krize, a ja mislim najviše oni koji najviše imaju i treba krenuti od ovih najvećih plaća, ne treba dirati u prava ugroženih kategorija, penzionera, invalida i ljudi kojima je potrebna pomoć”, rekao je Džaferović, ponavljajući da nikako ne smije doći do smanjenja penzija i inalidnina.

Novalić je istakao kako je subotnji sastanak s MMF-om imao karakter finansijske prirode, ali je bio i sastanak koji treba da ima za posljedicu koordinaciju državnih i entitetskih vlada.

“Tada je formirana koordinacijska grupa od premijera, ministara finansija, ministara sigurnosti koja treba ubuduće da vrši koordinaciju svih zdravstvenih i ekonomskih mjera u BiH. Slijedom toga, na tom istom sastanku je udvostručen iznos, znači za Federaciju umjesto 200, 400 miliona KM, s tim da je 200 miliona predviđeno za kantone. Prije svega se naglašava da kantoni moraju održati stabilan sistem zdravstva, sigurnost i civilne zaštite, to je prioritet”, kazao je Novalić.

Istakao je kako je svima dobro poznato da će Federacija BiH podržati sve zaposlene.

“Napominjem zaposlene, jer to nije namijenjeno poslodovcima nego direktno zaposlenicima za održavanje radnih mjesta, za obavezu na minimalnu platu, za sva preduzeća kojima je prihod pao za više od 20 posto i za sve obrtnike bez bilo kakvih uvjeta”, rekao je federalni premijer.

Naglasio je kako je zenički model tretiranja koronavirusa očigledno najuspješniji, istakavši da je ZDK pokazao dobre rezultate ne samo u borbi protiv koronavirusa nego je i prvi uradio rebalans budžeta.

Na pitanje da li je moguće da se u doba krize iskoristi višak sredstava iz Centralne banke, Novalić je kazao da se u BiH ne može ništa uraditi s monetarnom politikom.

“Realno s našim pregovaračima iz inostranstva koji su naš izvor svježeg novca, Svjetska banka, MMF, oni imaju samo jedan uvjet, ne dirajte Centralnu banku, jer to znači održavanje sigurnosti sistema”, kazao je Novalić.

Premijer ZDK Mirza Ganić je istakao da su u tom kantonu poduzete brojne mjere u oblasti zdravstva te da trenutno imaju dobru situaciju u cijelom kantonu.

“Danas smo člana Predsjedništva i premijera Novalića upoznali sa setom ekonomskih mjera. Sufinansirat ćemo 50 posto plate za mjesec mart, a za april sufinansiramo minimalne plate od 407 KM. Kada pogledate ZDK u segmentu organizacije zdravstva, to je zaista na visokom nivou, a u segmentu privrede već smo uradili rebalans budžeta i već krećemo u realizaciju onoga što smo obećali”, kazao je Ganić.

Dodao je kako će tom kantonu dobro doći i novac od MMF-a.

“Radi se o 16 posto vezano za broj stanovnika, znači oko 32 miliona i 500 hiljada KM”, kazao je, te poručio kako će novi rebalansi, kako je rekao, “kresati” one stvari koje ne trebaju.

“Sigurno će i vlada ZDK ići na to da sami sebi smanje plate, a onda ćemo ostalo pripremati u skladu sa finansijskim sredstvima kojima imamo na raspolaganju”, rekao je Ganić.

Džaferović i Novalić će u okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu posjetiti i Kantonalnu bolnicu Zenica i kompaniju ArcelorMittal.