BiH

prag

Džaferović: Uvjeren sam da je sazrela svijest da je približavanje EU način da se osnaži mir u BiH

06/10/2022

Bosni i Hercegovini je, kako je kazao, potreban mir i stabilnost i zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status

Značaj današnjeg samita u Pragu, kao i koncepta Evropske političke zajednice, jeste što učestvuje najširi okvir država evropskog kontinenta. Radi se o obliku okrupljavanja u svrhu jedinstvenog odgovora na izazove, u kontekstu opće krize međunarodnih odnosa, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića nakon Samita Evropske političke zajednice u Pragu.

– Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Vijeće sigurnosti, ne mogu odgovoriti svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica, od Ujedinjenog Kraljevstva preko EU i zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslana najsnažnija poruka.

Jako je važno da je Bosna i Hercegovina učestvovala i da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, koji su usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Također, istaknuo sam značaj nastavka evropske i euroatlantske perspektive BiH. Na bilateralnim sastancima istaknuo sam zabrinutost zbog etničkih podjela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona – izjavio je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bosni i Hercegovini je, kako je kazao, potreban mir i stabilnost i zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status.

– Uvjeren sam da je sazrila svijest da je približavanje BiH EU snažan način da se osnaži mir, te se može očekivati ubrzo da će Bosna i Hercegovini dobiti kandidatski status – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.