BiH

brisel

Džaferović zamolio Michela da podrži kandidatski status za BiH: Samo EU garantuje dugoročni mir

23/06/2022

- Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiva - poručio je Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović susreo se u Briselu sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Istakao je da je, zahvaljujući odlučnoj akciji međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini postalo znatno stabilnije.

Ali, kako je upozorio, da bi se gradio mir nije dovoljno zaustaviti destrukciju.

– Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiva – poručio je Džaferović.

Tokom sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom jutros uoči samita EU-zapadni Balkan, predsjedavjući Džaferović je potcrtao da i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status, ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju.

– Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH – izjavio je Džaferović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.