Džaferović: Zaustaviti odlazak mladih

sefik dzaferovic

Posjetom Kupresu, Tomislavgradu, Glamoču i Livnu kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nastavio je seriju javnih tribina i direktnih razgovora s bh. građanima.

Džaferović je u obraćanju na javnoj tribini kazao da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali građani moraju uživati ravnopravnost na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, a naročito tamo gdje su manjinsko stanovništvo ističući da je to prava mjera demokratije.

“Upravo zato SDA nikada nije pristala, niti će ikada pristati na bilo kakva ustavna ili zakonska rješenja koja diskriminiraju bilo kojeg građanima na bilo kojem dijelu teritorije BiH. Uvijek smo se borili i nastavit ćemo se boriti, usprkos svim opstrukcijama i otporima, da svakom građaninu osiguramo jednaka prava”, dodao je.

On je okupljenima prezentirao političku viziju i program te platformu SDA “Agenda BiH 2026”, a najavio je da će posebnu pažnju posvetiti problemu odlaska mladih ljudi, koji naročito pogađa ove lokalne zajednice.

Ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH najavio je da učiniti sve da kreira stabilno političko okruženje koje pogoduje stranim investicijama i otvaranju kvalitetnih radnih mjesta u realnom sektoru, jer smatra da su političke turbulencije i nedostatak pravih prilika za zaposlenje glavni razlozi odlaska mladih ljudi iz BiH.

Osudio je Twitter post Rajka Vasića nazvavši ga anticivilizacijskim govorom mržnje kojem nema i ne smije biti mjesta u BiH i koji mora biti najoštrije sankcioniran.

“Zarad budućnosti ove zemlje i svih njenih naroda i građana, naročito zarad naše djece i njihove budućnosti, ovakve strašne i duboko uznemirujuće prijetnje budućim genocidom ne smiju proći nekažnjeno”, stava je Džaferović.

Vasiću i drugima koji se usude pomisliti nešto poput ovoga što je Vasić napisao, poručio je da BiH više nikada neće biti dovedena u situaciju u kojoj je bila od 1992. do 1995. godine te da nad Bošnjacima više nikada neće biti počinjen genocid.

Džaferović se tokom posjete ovim lokalnim zajednicama sastao i sa općinskim i kantonalnim odborima SDA, saopćeno je iz te stranke.