predsjedavajući Predsjedništva bih

Džaferović: Zločin na području Prijedora ima sve elemente genocida

dz

Kaže da je ono što je također jako bitno sjećati se žrtava i odavati im poštovanje te prenositi svoja znanja na buduće generacije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u Kamičanima, gdje prisustvuje kolektivnoj dženazi i ukopu 16 žrtava ubijenih na području Prijedora tokom proteklog rata, izjavio novinarima da zločin u dolini Sane, po njegovom dubokom uvjerenju, ima sve elemente genocida u Prijedoru.

Po njegovim riječima, ovdje je ubijeno nedužnih 3.176 civila.

– Na žalost, međunarodni i domaći sudovi koji su sudili, utvrdili su elemente samo zločina protiv čovječnosti. Ali, moramo nastaviti s borbom za istinu, s borbom za pravdu, jer ogroman broj onih koji su učestvovali u izvršenju ovog stravičnog zločina nije došao pred lice pravde, nije odgovarao. Nastavit ćemo sa tom borbom, nikada se nećemo proći te borbe – poručio je Džaferović.

Kaže da je ono što je također jako bitno sjećati se žrtava i odavati im poštovanje te prenositi svoja znanja na buduće generacije.

– Ako u ovom današnjem tužnom danu ima išta što bi moglo da bude, na neki način, razgaljujuće, je činjenica da je donesena odluka da se gradi memorijalni centar u Kamičanima, koji će trajno svjedočiti o onome što se ovdje dešavalo 90-tih godina prošlog vijeka – naveo je Džaferović.

Istaknuo je da oni koji su ovo počinili moraju odgovarati, mora se doći do suočavanja sa istinom, mora doći do katarze i onda graditi zajednički život i u BiH i u regionu.

– Bez suočavanja s prošlošću, sa istinom, bez katarze, teško da možemo govoriti o nekom normalnom životu. Zapravo, nemoguće je govoriti o nekom normalnom životu. Ovo je jednostavno toliko strašno čega se sjećamo i čijim žrtvama odajemo poštovanje da to jednostavno drugačije niti može da ide, niti može da drugačije bude – zaključio je Džaferović.