Džananović u zatvoru, Vlada FBiH mu čuva direktorsku poziciju u Elektroprivredi?

esed-dzananovic
Esed Džananović

Vlada FBiH na današnjoj sjednici dala je saglasnost za donošenje Odluke o ograničenju ovlaštenja izvršnom direktoru za distribuciju, članu Uprave ovog javnog preduzeća Esedu Džananoviću, a što je zloupotreba ovlasti, piše novinska agencija Patria.

Ovom odlukom Džananoviću prestaju sva ovlaštenja za predstavljanje i zastupanje Elektroprivrede BiH, kao i druga ovlaštenja utvrđena Statutom i ostalim aktima Društva, no u skladu sa Statutom Elektroprivrede BiH samo generalni direktor, a u ovom slučaju to je Bajazit Jašarević, delegira ovlaštenja izvršnim direktorima. No, Vlada FBiH je čak i prije Nadzornog odbora reagirala!?

Posebno je interesantno obrazloženje Vlade FBiH koja je pritvor Džananovića okarakterisala kao „objektivnu spriječenost u obavljanju posla“. U Statutu jasno stoji da je Džananović upravo iz ove objektivne spriječenosti momentalno trebao dobiti otkaz, jer od dana hapšenja nije bio u prilici obavljati funkciju člana Uprave, a pri čemu mu je trebao prestati radni odnos.

– Ograničenje ovlaštenja traje do prestanka okolnosti koje su dovele do objektivne spriječenosti da obavlja funkciju izvršnog direktora za distribuciju. Nadzornom odboru Elektroprivrede BiH Vlada je dala saglasnost i za donošenje Odluke o privremenom rasporedu njegovih ovlaštenja na izvršnog direktora za proizvodnju i člana Uprave Nevada Ikanovića – navodi se u odluci Vlade FBiH.

Ovo znači da će Džananović prilikom izlaska iz pritvora ponovo obavljati funkciju izvršnog direktora u Elektroprivredi.

prestanak-funkcije