Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muriz memić

Dženan mi je u snu rekao: “Jara, zašto ti je prljava avlija, zašto ne počistiš”. Čistim. Očekujem da ih osudite

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz MemicrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Optuženi se terete za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine

Pred Sudom BiH danas su završne riječi u predmetu “Zijad Mutap i ostali” iznijeli Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, zatim Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, te advokati prvooptuženog Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Mutap-Ramić, drugooptužene u ovom predmetu.

S. DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

U procesu u kojem se sudi Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegović, prošle sedmice su završne riječi iznijeli tužitelji Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara.

Optuženi se terete za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Advokat Ifet Feraget naglasio je danas da je ovo četvrta završna riječ koju iznosi u slučaju stradanja Dženana Memića. Dvije je iznosio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i jednu pred Vrhovnim sudom FBiH. Advokat Feraget govorio je o mučnih i teških skoro sedam godina borbe koju on i porodica Memić vode kako bi došli do pravde i istine.

BORBA DUGA SEDAM GODINA

– Duša se najbolje liječi vremenom koje provedete s djecom. Tu priliku Muriz Memić nema. Ima Arijanu, ali nema Dženana. Pred vama je pet optuženih od kojih su dvojica iz policijskih agencija s velikim iskustvom. Istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i provedenim dokazima utvrđeno je da je ponašanje optuženih i njihova namjera bila da se prikriju činjenice o načinu stradanja i počiniocima djela na štetu Dženana Memića. Razum vidi i uzroke i posljedice stvari. Uzrok tome što ne mogu odgovoriti ko je ubio Dženana Memića leži na optuženima u ovoj sudnici. Borbu sam počeo prije sedam godina, kada nisam imao nijedan dokaz – kazao je Feraget.

Govoreći da Evropska konvenciju o ljudskim pravima garantira prava na život, Feraget je rekao i da “država nema pravo da ubije, nego da provede istragu u skladu sa zakonom.”
Osvrćući se na činjenicu da je istraga u ovom slučaju vođena u krivom smjeru, Feraget je kazao i da su mnogi govorili da “niko ne može razriješiti ubistvo koje zataškava policija.“

Feraget je naglasio da je od početka istrage o stradanju Dženana Memića “više nego očigledno bilo da tijelo mladića na kojem nema povreda govori da se nije desila saobraćajna nesreća.”

– Kombi vozilo koje je pokušano biti podmetnuto je već imalo oštećenja koja nisu mogla nastati kontaktom. Provedeno je šest vještačenja, od kojih su dva vještaka bila iz medicinske struke, dva saobraćajne i dva mašinske struke i svi su isključili mogućnost saobraćajne nesreće – podsjetio je Feraget.

Kazao je i da je još 5. oktobra 2018. godine podnio krivične prijave protiv 49 osoba.

– Danas se vodi postupak protiv pet optuženih, a istraga u drugom predmetu protiv sedam osumnjičenih – rekao je Feraget.

On je ocijenio da je Tužilaštvo BiH dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Podsjetio je da su tužioci u ovom predmetu istakli da je ovo slučaj koji je obilježio rad pravosuđa u poslijeratnom periodu, te naglasio da je “stvar mnogo dublja.”

U prilog toj tvrdnji podsjetio je i na to da su se Muriz Memić i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, ranije obratili nekadašnjem evropskom komesaru Johanesu Hahnu koji je tada između ostalog kazao da se “nadležni sudovi trebaju uključiti u ove slučajeve” uz poštivanje svih propisanih standarda.

– Tada je Hahn najavio da će poslati eksperta koji će utvrditi stanje u bh. pravosuđu. Nakon toga imali smo sastanak sa svim ambasadorima. Imali smo priliku čuti opservacije o ovim slučajevima, hrvatski ambasador je tada je kazao šta će zemlje Evropske unije poduzeti kako bi se u BiH uspostavila vladavina prava koje trenutno nema. Imali smo sastanak i s bivšim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom koji je govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a o ovim slučajevima. Sastali smo se i sa saradnicima aktuelnog visokog predstavnika. Organizirano je 20 protesta koje finansirao Muriz Memić, jer on i porodica sedam godina žive za istinu – rekao je Feraget.

Podsjetio je pravni zastupnik porodice Memić da je uslijedila i posjeta BiH i izvještaj njemačkog pravnog eksperta Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH, te da se s Murizom Memić susreo s Pribeom. Koliko je Muriz Memić, inače vozač po zanimanju u borbi za istinom o ubistvu sina faktički bio primoran naučiti o pravu i pravnom sistemu, pokazuje i pitanje koje mu je tokom susreta uputio njemački pravni ekspert, a što je danas otkrio Feraget.

– Pribe je pitao Muriza Memića gdje je on studirao pravo, a Muriz mu je rekao : “Ja sam vozač, sve što znam o pravu naučio sam od svog advokata”. Pribe je kazao da su slučajevi Memić i Dragičević postali testni slučajevi – kazao je Feraget naglasivši da ovi slučajevi ne trebaju biti tretirani na poseban način u odnosu na druge slučajeve, ali da ih se treba tretirati u skladu sa zakonom.

FERAGET: PONOSAN NA PUT KOJIM IDEMO

Uvjet da zastupa Muriza Memića i Davora Dragičevića, kazao je Feraget, bio je taj da “ne uzmu pravdu u svoje ruke. “

– Ne znam kako im to uspijeva, ali ja sam ponosan što idemo ovim putem.

Naglašavajući da svaka istraga mora biti djelotvorna i da dovede do otkrivanja ubica i njihovog procesuiranja, Feraget je kazao da se još pita šta je motiviralo trećeooptuženog (Hasana Dupovca, op.a), u ovom predmetu da pribavlja vozilo s provooptuženim (Zijad Mutap, op.a).

– Na licu mjesta imate mladića koji leži ispod drveta i guši se u sopstvenoj krvi. Djevojka drži dva telefona. Lice mjesta je bez auta, bez tragova kočenja. Nijednog razloga nemate da tražite zeleni Renault Clio. Dupovac je očigledno samostalno postupao – istakao je još jednom Feraget činjenicu da su na početku istrage o stradanju Dženana Memića Hasan Dupovac i Zijad Mutap angažovali lica koja uopšte nisu bili policijski službenici da traže zeleni Renault Clio.

Podsjetio je u završnoj riječi advokat Ifet Feraget i na izjavu doktora Alije Čelje koji je kazao Murizu Memiću za Alisu Mutap-Ramić: “Ona mala laže i njena majka laže”, kao i na to da je Memiću rekao da povrede kod njegovog sina nisu mogle nikako nastati usljed saobraćajne nesreće.

Feraget je podsjetio i da je policajac Elmedin Konaković koji je bio svjedok u ovom predmetu također razgovarao s doktorom Alijom Čeljom koji mu je rekao da Dženan Memić nije zadobio povrede u saobraćajnoj nesreći.

Uprkos tome, kazao je Feraget, što je Hasan Dupovac bio na obdukciji i imao je te informacije, on traga za autom iako to auto ne bi moglo biti dovedeno u vezu s ovim događejem.

Govoreći o tome da je istraga u slučaju smrti Dženana Memića od početka bila kontaminirana i da se s lažnom istragom pokušalo kupiti vrijeme, Feraget je kazao i da se ništa nije uradilo ažurno. Rekao je i da on u kancelariji ima spis sa oko 15.000 stranica materijala i da se sve odnose na ubistvo Dženana Memića: “Ali, još uvijek smo na početku”.

ZAŠTO DALIDA NIJE DALA ALISU

Podsjećajući na brojne skandalozne činjenice iz istrage o ubistvu Dženana Memića i ponašanju najviših policijskih i pravosudnih zvaničnika, Feraget je podsjetio na izjave bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić koja je tokom jedinog sastanka s Murizom Memićem govorila: “On njega nije htio ubiti. Ja Alisu ne dam, ona je išla hodžama i ona će se sjetiti”.

Feraget je rekao da o porodičnim i drugim vezama Dalide Burzić, Mutapa i nekih visokih funkcionera policije neću govoriti jer nisu ni obuhvaćeni ovim sudskim postupkom.

-Zato sam dužan ovom sudu zahvalnost zbog poziva na ročište i tretmana u ovoj sudnici – kazao je Feraget danas u Sudu BiH.

U pogledu tačke 1. optužnice, a vezano za pribavljanje Renaulta Clio, Feraget je rekao da smatra da propusti i radnje ukazuju na svjesno i voljno postupanje, te da sam način dogovoranja o vozilu koje nema veze s događajem predstavlja potvrdu umišljaja.

Potom je Feraget podsjetio i na dnevnik koji je vodio Zijad Mutap, a koji je počeo pisati 8. februara 2016. godine i to s rečenicom: “Alisa ide da se nađe s Dženanom”. Feraget je kazao da kobne noći Alisa nije išla da se nađe s Dženanom, nego s prijateljicom, te da je ona bila u jednom, a Dženan Memić u drugom ugostiteljskom objektu, da su bili u svađi, te da su se kasnije našli ispred MUP-a na Ilidži.

U tom kontekstu je Feraget spomenuo i da je tu noć Alisa koristila prijateljicin telefon, te tvrdi da njen nikada nije oduzet.

Govorio je i značaju snimaka videonadzora s Hotela “Crystal” koji su obrisani.

– Na tom snimku se moglo uočiti kretanja vozila i pješaka. S tim snimkom imali bismo vrijeme tačnog dolaska Zijada Mutapa na lice mjesta. Zato su snimci i uništeni. Dakle, on je bio tu negdje – kazao je Feraget.

Podsjetio je i da je Edin Avdić svjedočio da je optuženi Josip Barić o Alisi Mutap rekao: “Ona sve zna, do nje je..”

Advokat porodice Memić je kazao i da Barić nije slučajno sačinio različite izvještaje o onom što mu je Alisa Mutap kazala o načinu na koji su stradali ona i Dženan Memić.

– Barić ima razlog zašto je 9. februara 2016. godine napisao da je Alisa samo rekla “da ih je udarilo auto”. A, 9.marta Barić je rekao da mu je Alisa kazala “da ih je možda i neko udario iza drveta”.

TUŽILAC KNEŽEVIĆ MURIZU MEMIĆU: ŽAO MI JE, MAFIJA JE BILA JAČA

Spomenuo je Feraget i da se u dnevniku Zijada Mutapa spominje 200.000 KM, te je rekao da je jedna kantonalna tužiteljica kojoj neće da spominje ime uništila taj dokaz, jer nije dala zaštitu svjedoku koji je htio govoriti o tome.

Kako se pravosuđe odnosilo prema ovom slučaju Feraget je podsjetio i kroz primjer kada je bivši federalni tužilac Zdravko Knežević poručio Murizu Memiću: “Žao mi je, mafija je ovaj put bila jača”.

Govorio je Feraget u završnoj riječi i o tome da je Alisa Mutap-Ramić imala brojne verzije o događaju koji je završio smrću Dženana Memića. Kazao je i da je Hasan Dupovac saslušavao Zijada Mutapa, a o tome nije obavijestio tužioca.

Sve se radilo da se prikaže da je Alisa imala amneziju. U presudi Vrhovnog suda stoji da smo dva puta tražili zapisnik s uviđaja s lica mjesta i nismo ga mogli dobiti. U tom zapisniku je 10 tragova, nema jedanestog.

Naveo je da je Ustavni sud kada je odlučivao o propustima u istrazi doveden u zabludu jer im nikad nije dostavljen zapisnik o uviđaju.

– Dupovac dan nakon događaja šalje policajce da traže tragove. Pred Kantonalnim sudom vještak Bijedić je rekao da je bilo 80 komada stakla da su mu dali vreću u MUP-u, a u dokazima tri komada, pa zna se da svaki komad se mora evidentirati i da ima svoj broj. Neko je cijelo vrijeme kontaminirao istragu.

Feraget je govorio i o tački 2. optužnice koja se odnosi na nezakonito pribavljanje snimaka videonadzora.

Dupovac je 9. februara tražio naredbu, a već istog dana ide da izuzima snimke videonadzora s kuće Šerifa Konjevića.

Feraget kaže da je Dupovac je imao potrebu da pregleda prvi te snimke.

– On je na to imao pravo, ali ne i da ih izuzima. Sudbina je htjela da je te kamere na kući Šerifa Konjevića ranije postavljao Muriz Memić. Videonadzor na kući Šerifa Konjevića pokriva ulaz sa dvije strane. Za jedan snimak se zna gdje je ali se ne zna gdje je drugi snimak, koji je mogao snimiti kombi sa stražnje strane i mogle bi se utvrditi oznake na tablicama kombija, jer prednja strana kamere zbog jakog svjetla ne može uhvatiti jasno tablice i brojeve na njima.

Na tom snimku se vidi broj. Čak je Muriz u Kanadi vještačio taj snimak i pokazalo se da je srednje slovo “A” na tablici. Mi ne znamo koji je to kombi na snimku. Pa i vještak nije utvrdio da komad zelenog laka potječe od Clia ili kombija Ljube Seferovića. Inetresantno je da je Mevludin Halilović kazao da je naredba o izuzimanju snimaka videonadzora vraćena nerealizovana – kazao je Feraget.

Podsjetio je i na iskaz svjedoka da je Hasan Dupovac je rekao da je Alisu saslušavao četiri sata, a u zapisniku stoji da je saslušavao sat.

– Posebno je interesantno da je navedeno da je Dženana Memića neko udario lijevom rukom s bejzbol palicom iz auta. Kako to Hasan zna i kako Dalida Burzić zna “da on njega nije htio da ubije” – neka su od pitanja bez odgovora koje je postavio u završnoj riječi advokat Feraget.

KO SE POJAVIO U HITNOJ U ZNOJU

Feraget je govorio i o važnosti obrisanih snimaka videonadzor s Hotela “Crystal”, vlasnika Alije Budnje.

Podsjetio je da taj videonadzor ima 16 kamera, da neke pokrivaju unutrašnjost, a neke vanjski dio hotela i da se na tim snimcima moglo vidjeti da li su Alisa i Dženan bili u hotelu ili pred hotelom, kao i ko je kobne noći, ali i naredna četiri dana dolazio u hotel ili se kretao u blizini hotela.

Izrazio je sumnju da je možda u hotel u toku četiri dana za koje su snimci obrisani dolazile i osobe koje tvrde da imaju alibi da nisu bili tu, a neki tvrde da su se pojavljivali u Hitnoj u znoju.

On je spomenuo i svjedočenje policijskog službenika Elmedina Konakovića koji je govorio o tome da su snimci videonadzora iz kritične noći postojali i da ih je on vidio, ali da je prilikom pokušaja izuzimanja snimaka nestalo struje. Kada su pripadnici MUP-a KS nakon dva dana ponovo došli da izuzmu snimke, oni su bili obrisani. I to samo za period koji je tražila policija, od 8. do 11. februara. Da policija treba baš te snimke znao je Muamer Ožegović, tadašnji recepcioner u Hotelu “Crystal”.

Feraget je ocijenio da rezolucija ne mora biti čista da bi se na snimku raspoznali siluete i terenac i policijsko auto, te je podsjetio da su zaštićeni svjedoci rekli da je upravo terenac zaustavio Hitnu pomoć koja je vozila kobne noći Alisu Mutap na KCUS i da je osoba iz tog vozila rekla Alisi Mutap: “Ti se ničeg ne sjećaš”.

O famoznoj amneziji kod Alise Mutap, kazao je Feraget bilo je dovoljno govora. Prvi nalaz je bio 3. marta 2016. godine, a u normalnim okolnostima vještačenje bi bilo provedeno odmah. Ovdje je to urađeno tek 3. marta. Doktor Abdulah Kučukalić je uradio taj nalaz koji negira amneziju. Ako nema potresa mozga zašto se insistira na novom vještačenju i na tome da bi neko trebao imati amneziju, zapitao se Feraget. Naglasio je da je doktor Kučukalić vještačenje uradio u kontekstu tvrdnji da je bila saobraćajna nesreća, te je ukazao na to da je isti datum na naredbi za vještačenje i na urađenom nalazu.

Feraget je podsjetio i da je Muriz Memić 14. oktobra 2016. godine svjedočio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da mu je Hamza Muzur dao mobilni telefon sina Dženana.

– Ne zna se otkud Dženanov mobitel prvo kod Alise, pa kod Zijada Mutapa. Muriz Memić je rekao i da mu je policajac Emir Mehmedagić rekao da njima Dalida Burzić ne da da priđu Alisi Mutap – naveo je Feraget.

KRVAVI DŽEMPER NIKAD NIJE IZUZET

Napomenuo je i da je postojala naredba da se od Alise izuzme sva odjeća kobne noći, ali da bijeli džemper u kojem je bila i na kojem su bili tragovi krvi nije izuzet.

– Prvo što policijski službenik mora znati je to da mora izuzeti džemper s tragovima krvi, a to nije učinio. Tužilac ništa nije učinio po tom pitanju – kazao je Feraget.

Feraget je na kraju završne riječi istakao da smatra da je tužilaštvo ponudilo više nego dovoljno dokaza da su optuženi počinili ono što im se stavlja na teret.

I Muriz Memić otac ubijenog Dženana Memića obratio se danas Sudskom vijeću i podsjetio da je on prvi govorio u ovom sudskom postupku.

– Ja sam običan čovjek, moja porodica je obična porodica. A, kada vam se desi ovakvo nešto sami morate voditi istragu. U ovoj sudnici sjede Zijad i Alisa. Zijad Mutap je dolazio kod mene i u mojoj kući kleo se da ne zna ko je počinitelj. Danas je Dženanova majka imala želju da se obrati ovdje da pogleda Alisu u oči i da joj ona kaže ko je ubio Dženana – kazao je Muriz Memić.

Rekao je i da Zijada Mutapa nije zanimalo ko je povrijedio njegovu kćerku te da je zbog toga istraga otišla u drugom smjeru. Muriz Memić je ostao pri tvrdnji da Alisa Mutap-Ramić zna ko je ubio Dženana i da niko od uhapšenih ne treba da se ljuti na njega.

ALISA JE ZAVRTILA SISTEM

– Ona je zavrtila sistem. Neka se ovi ostali optuženi na nju ljute. Zbog nje su sve ovo pokušali. Vidjeli smo da ona nema amneziju. Ne znam kakav čovjek ili nečovjek moraš biti da šutiš sedam godina. Nedavno je odgođeno još jedno ročište. Kao da je Alisa trebala na operaciju. Nije bilo nikakve operacije. Jeste li za ovih sedam godina čuli da se mi žalimo da smo bolesni, Alisa se stalno žali. Pa, Alisa se vozala po gradu i mene ismijavala, crče od smijeha, snimala se – podsjetio je Muriz Memić.

Kratko obraćanje Muriz Memić je završio potresnim riječima.

– Samo me drži jedno. Sanjao sam svog Dženana samo jednom. I Dženan mi je u snu rekao : “Jara, zašto ti je prljava avlija, zašto to ne počistiš”. Evo čistim. Očekujem da ih osudite. Hvala vam – završio je svoje obraćanje pred Sudom BiH danas Muriz Memić.

Završne riječi iznijeli su i Nina Kisić i Goran Dragović, advokati Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić.

Prema njihovoj ocjeni Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode o organizovanju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza. Odbrana prvooptuženog Mutapa i njegove kćerke Alise je predložila da se izrekne oslobađajuća presuda, a da se dio optužbi odbije.

Advokatica Nina Kisić kazala je da je “zabrinjavajuće po pravosuđe da je ova optužnica podignuta i potvrđena”, te je rekla da je “strašna pravna nesigurnost kada se na osnovu ovih dokaza neko može uhapsiti, naći u pritvoru, i potvrđivati optužnica”.

Advokatica Kisić tvrdi da je Tužilaštvo u završnoj riječi iznijelo netačne navode u više slučajeva. Ona tvrdi da nije tačno da su svjedoci na mjestu događaja izjavili da je Alisa Mutap rekla ocu da zove svoje ljude, kao i da se u dnevniku pronađenog kod Zijada Mutapa ne navodi iznos od 200.000 maraka za Seferoviće kako bi priznali navodnu nesreću, nego 20.000 KM.

Sve što je radio Zijad Mutap, tvrdi njegova advokatica, radio je “iz straha za život kćerke koja je imala tada 19 godina” i, prema tvrdnjama odbrane, imala godinama unazad zdravstvene probleme.

Ocijenila je i da su postojale nezakonitosti pri prikupljanju dokaza.

Kisić je rekla da se protiv optuženih, ali i advokata i Suda BiH, vodila negativna medijska kampanja.

Advokatica Kisić kaže da je Alisa imala potres mozga, da je to teška tjelesna povreda, a naglasila je da je život Alise Mutap Ramić „razoren medijskom kampanjom“.

Advokat Goran Dragović odbranu svoje klijentice zasnovao je na tvrdnjama da je ona tokom saslušanja ostavila mogućnost da je nju i Dženana Memića udarilo auto, ali i da ih je neko napao. Rekao je i da je Alisa cijelo vrijeme bila kooperativna, ali da je u medijima predstavljena kao oličenje zla.

Rekao je da su Zijad Mutap i njegova kćerka mjesecima prisluškivani i da to nije dovelo ni do kakvog rezultata. Dragović je ukazivao na selektivne iskaze svjedoka koji bi mogli ići u korist njegove klijentice.

Tako je rekao da su vještaci odgovarajući na pitanje odbrane dozvolili mogućnost da je kratkotrajno izgubila sjećanje. Podsjećamo, takve izjave su se odnosile na gubitak sjećanja od nekoliko sekundi.

Dragović je rekao da je u ovom slučaju “javnost sedam godina u zabludi”, a za to je optužio medije.

Međutim, kada su nakon ročišta novinari od Dragovića tražili pojašnjenje njegovih stavova, on je to odbio. Iako su ispred Suda bile uglavnom kamere većine televizija sa sjedištem u Sarajevu i u pitanju je bila video izjava, Dragović je svoje odbijanje pravdao riječima da njegova izjava ne bi bila prenesena kako ju je izrekao!?

Dragović je kazao da Tužilaštvo nije dokazalo da je Alisa Mutap Ramić lažirala amneziju i davala lažni iskaz.

– Ono što se uradilo u ovom predmetu se nikom ne smije ponoviti. Cijelo Sarajevo je u strahu od ovih rekla-kazala – rekao je Dragović.

Iz njemu poznatih razloga, Dragoviću je očigledno zasmetalo što je advokat Ifet Feraget tokom svoje završne riječi u nekoliko navrata citirao nekoliko latinskih izreka uz prijevod na bosanski jezik, o pravu općenito i pravu na pravdu, jer je Dragović “citate na latinskom” spomenuo u svojoj završnoj riječi.

ALISIN ADVOKAT I NJEGOŠEVI STIHOVI

Interesantno je da je Goran Dragović svoju završnu riječ okončao stihovima iz Gorskog vijenca, Petra Petrovića Njegoša.

– Vuk na ovcu svoje pravo ima kao tirjanin na slaba čovjeka, ali tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija – citirao je Dragović ove stihove zatraživši da Sud BiH donese oslobađajuću presudu za njegove branjenike.

Kome Dragović u predmetu u kojem jedna porodica traži istinu o smrti svoga sina i brata šalje poruku o tiranima i “stajanju nogom za vrat”, nije pojasnio.

Optuženi Zijad Mutap i Alisa Mutap-Ramić nisu htjeli danas ništa reći u završnoj riječi.

Narednog četvrtka završne riječi iznijet će advokati Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.