Dževad Koldžo otvorenim pismom odgovorio direktoru “Vodovoda”

nezir-hadzic

Ekspert za vodovodne sisteme Dževad Koldžo na svom Facebook profilu opisao je situaciju u KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo, kazavši da je trenutni direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo Nezir Hadžić pogoršao i onako lošu situaciju.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Jučer dok sam putovao prema Bosni i Hercegovini dobio sam veliki broj poruka mojih prijatelja i kolega koji mi javljaju da je Nezir Hadžić, braneći svoju ničim zasluženu poziciju direktora VIK Sarajevo u negativnom kontekstu spomenuo i moje ime. Razlog njegove srdžbe leži u činjenici da je Premijer Kantona Sarajevo shvatio da kadrovi njegove stranke nisu u stanju odgovoriti obavezama i da su lošu situaciju, kakvu su zatekli, sada napravili još gorom ako ne i očajnom.

Hvala Dragom Bogu; nisam član niti jedne stranke, i ne primam, niti sam ikada primao platu sa budžeta, ili što bi ono po narodski rekli bio uhljeb, pa se ne moram boriti za svoju egzistenciju preko stranačkih minderluka, i slobodno mogu reći i pisati ono što znam.
Gospodine Hadžiću, nisam iznenađen što kažete da ne znate za šta sam to ekspert, jer da znate da sam ekspert za ne-prihodovanu vodu, znali bi ste i šta je ne-prihodovana voda pa vodovod kojim upravljate sigurno ne bi imao 78 % istih. Da to znate, a ne znate, građanima Sarajeva bi bilo puno bolje vodosnabdijevanje i ne bi imali redukcija.
Kakav sam ja ekspert možete pogledati na Linkedin-u ili na linku ispod, gdje ćete pronaći neke od preporuka najvećih svjetskih konsultanskih kuća za koje sam radio i vodio projekte smanjenja ne-prihodovane vode. Ne znam kakvi ste sa stranim jezicima, jer većina preporuka je razumljivo pisana na engleskom jeziku, ali ako ga možda ne govorite, mogu pretpostaviti da ste već uposlili prevodioca, ili da barem neko od onih 40-ak rođaka i komšija koje ste u posljednjoj godini zaposlili u VIK govori engleski pa da će vam to prevesti. Još bih vam mogao pričati o svojim naporima i dostignućima u toj oblasti, ali mislim da sa čovjekom koji ne zna šta je izraz ne-prihodovana voda, razvijati priču na tu temu bi bilo čisto gubljenje vremena.

Pokušao sam pronaći nešto o vašoj karijeri na internetu ali nisam pronašao ništa osim informacije da ste direktor VIK-a, što dovoljno govori o tome na koji način ste se uhljebili i kojim pravcem je išla vaša karijera.

Kažete i da g. Koldžo nema podatke. Na vašu žalost imam više nego dovoljno podataka. Imam tako i vaš dokument koji se zove: “Program kratkoročnih investicija za sanaciju mreže” a koji počinje rečenicom: “Potrebno je zamjeniti 326 km cijevi promjera od 100 do 500 mm” bez ikakvih dokaza i objašnjenja zbog čega?!. Svako ko se barem jedan dan bavio ovim poslom vidi da je to totalna glupost, jer po statistici 75 do 90% curenja se uvijek pojavljuje na cijevima promjera ispod 50 mm a vi takve uopće ne tretirate. Zašto?? Da nije možda zato što su prejeftini?? Upravo ja osjetim posljedice vašeg neznanja jer kako ste zamijenili glavni cjevovod 400 mm u Zvorničkoj ulici, mi smo prvi puta otkad znamo za sebe, ostali bez vode čak i u podrumskim prostorijama. Imamo novu glavnu cijev, mi nemamo vode u noćnim satima, a istovremeno naši šahtovi su puni vode. Lahko bi vam mogao objasniti zašto se to događa ali kao što već rekoh bojim se da nećete moči ili nećete htjeti razumjeti.

Imam i podatke o opremi za smanjenje gubitaka koju posjeduje vaš vodovod ili s obzirom kako izgleda taj spisak, bolje je reći znam šta nemate, a morali bi ste imati.
U ovo mi se uklapa i događaj kojega ćete se sjetiti od prošle godine, kada ste namjeravali zamjeniti kompletan visoko-tlačni cjevovod (16 barski) “Alipašin Most” – “Skenderija” promjera 500mm u dužini od 3300 m. Za razlog zamjene ste naveli da je cjevovod izgrađen 1962. godine i da imate na njemu gubitak od nekih 50-ak l/s. Htjeli ste da prekopate cijeli grad i da za to potrošite cca 5 miliona maraka. Pokušao sam preko vaših suradnika da utičem da to ne radite već da locirate curenje. Čak sam vašim suradnicima opisao i metodologiju kako to da urade ali sam vidio da moji napori nemaju nikakvog uticaja, te da ćete uraditi ono što ste naumili, pa sam se preko Facebook-a obratio premijeru Konakoviću. Mislim da je to bilo moje prvo obraćanje njemu. Nakon par mjeseci on mi se zahvalio i rekao da je curenje sanirano za svega 5000 KM. Popravili ste za 5000 a vi ste htjeli potrošiti 5 miliona i raskopati cjelokupan grad?!. G. Hadžiću da se ovakvo što dogodilo u Japanu pretpostavljam da bi direktor izvršio harakiri, u Kini bi bio sretan ako bi dobio višegodišnju kaznu, u zemljama zapadne Evrope bi podnio ostavku, a samo ste vi sretnik koji je ostao direktor i još ima obraza da tvrdi kako sve radi kako treba. Aferim.
Spominjete i da sam bio član nadzornog tima Vlade kantona Sarajevo za implementaciju NRW studije, što je tačno, ali je istina da sam ja na molbu premijera bio član tima od 5 eksperata, a isti taj tim je podnio ostavku nakon samo dva mjeseca (31.03.2017) nakon što smo vidjeli u kojem pravcu sve ide i pošto nismo željeli da budemo dio toga. Do tog momenta bili smo samo savjetodavno tijelo vlade a sve odluke je samostalno donosio vaš tim za verifikaciju projekta a ne mi.

Što se tiče mog angažmana kao konsultanta VIK Sarajevo, pretpostavljam da vam je poznato da sam ponudu za taj angažman u startu odbio. Zbog mojih ranije preuzetih obaveza, i svih mojih saznanja na koji način se upravlja sistemom, nisam želio da se upuštam u tu avanturu. Za vašeg konsultanta vlada je odredila vašeg kolegu gospodina Nedim Šečića, tehničkog direktora VIK Zenica, koji za razliku od vas odlično zna šta je ne-prihodovana voda jer kada je on došao u Vodovod Zenica isti je imao gubitke od 70%, slično kao i Sarajevo, ali je za par godina svojim zalaganjem i aktivnostima iste sveo na svega 26%. Ponosan sam bio kada je na konferenciji IWA u Beču VIK Zenica predstavljen kao jedan od najboljih vodovoda u regionu kada su u pitanju gubici. Na nagovor g. Šečića ali i premijera Konakovića, pristao sam da budem podrška g. Šečiću i s tim u vezi sam pozvan na sastanak u vaš vodovod 28. juna. Na tom sastanku (na kojem vi niste prisustvovali ali su prisustvovali svi vaši prvi suradnici te ministar Hasanspahić, otvoreno sam pitao da li želite da radite prema našem planu i dostavio uslove rada u pisanoj formi. Bilo je dovoljno da date negativan odgovor, ali na protiv složili ste se sa našim pristupom i metodologijom i dobili smo potvrdan odgovor. Ipak kada sam na kraju istog sastanka zamolio da VIK prestane iznositi u medijima nonsens da će se gubici smanjiti tako što će se promijeniti cijevi velikih promjera, svi mi smo primjetili da je nastao muk. Zašto?!?!
Kao nezavisni konsultant ja svoju egzistenciju zarađujem na tržištu. Hvala Bogu u situaciji sam da mogu da biram na kojim projektima ću raditi, pa sam tako prije par mjeseci sebi mogao dozvoliti i luksuz da odbijem ponuđeni angažman u Port Louis-u na otoku Mauricijus. U svojoj karijeri sam radio u preko 200 vodovodnih sistema, a u ovom momentu sam angažiran u njih 9.

Ako mislite da ste i vi tako dobri u svome poslu, onda vas pozivam da se skinete sa narodne grbače na koju vas je postavila stranka, te da ponudite svoje usluge na tržištu rada i da ustanovite koliko vrijedite pa ćete tek onda moči raspravljati sa mnom a da vas shvatim ozbiljno, jer dok sam ja svoja znanja i stručnost sticao na nizu svjetski priznatih i statistički verificiranih projekata, radeći za svjetski poznate konzultantske kuće vi ste svoje osnovno znanje o vodovodnim sistemima sticali čitajući vodomjere.

I na kraju imam jedno pitanje za vas: Da li još na zidu svoje kancelarije držite moj rad “Koncept rješenja problema u Vodovodnom sistemu u Sarajevu” koji je prije par godina objavio portal klix.com a za koji ste više puta javno rekli da je nešto najbolje što ste ikada pročitali?

Također bih zamolio sve sadašnje i buduće stranke na vlasti u koliko imaju kadrove kao što ste vi i koje moraju uhljebiti, a vrlo dobro znaju njihove kapacitete, da to nipošto ne rade u VIK Sarajevo, ili ne daj Bože u Sarajevo Gas-u. Neka ih uhljebe u Gradskim grobljima ili Pokopu. Nemojte molim vas više da vrište eksperimente ovakve vrste na nama živim ljudima.”