Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džihadisti iz BiH u jezivom videu pozivaju na ubijanje kršćana

abu-muhammad

U najnovijoj prijetnji ISIL poručuje kako će preko Balkana pokoriti Europu; pokorit ćemo kršćanske zemlje, ubijati i trovati, te osloboditi svoju braću, a sve u ime Allaha, poruke su iz snimke koju je objavio ISIS-ov televizijski kanal Al Hayat.

“To je zemlja poznata po moćnim planinama koje su stoljećima žarile žestokim borbama. Sada je postala novi front za muslimane, novi štit protiv križarske Europe,” početak je video uratka naziva “Honor is in jihad.”

U videu koji traje 20 minuta, narator na engleskom hvali ISIL-ove militante kao hrabre vojnike i zove ih Alahovom vojskom.

U videu se pojavljuje i nekoliko bosanskih ISIL-ovaca, među njima i militant pod imenom Abu Jihad koji na bosanskom jeziku zahvaljuje Alahu.

“Hvala uzvišenom Allahu na blagodatima koje nam je podario. Hvala uzvišenom Allahu koji nas je spojio s našom braćom iz svih dijelova svijeta. Nama je čast i ponos da se predstavimo da smo podrijetlom s balkanskih područja,” govori Abu Jihad. Pozivajući se na Alahove riječi tvrdi trebaju izbaviti narod iz tmine. “Milom ili silom iz tmine na svjetlo,” poručuje.

Kasnije se u videu pojavljuje još boraca iz područja BiH, a svi redom pozivaju na džihad i rat. “Ako treba postavite im eksplozive u auta, stavite im otrov u piće. Neka crknu. Vi to možete, Allah će vam pomoći,” govori jedan od boraca koji je u odori Oružanih snaga BiH.

U videu se spominje cijela istorija balkanskih zemalja, te ističe kako su muslimani u tim državama poniženi. “Križari žele iskorijeniti trag islama na Blakanu. Naša djeca su ubijena, a sestre mučene i silovane.” Jedan od bosanskih islamista priča kako je kršćanska Europa dozvolila da se muslimani kolju kao ovce tokom 90-ih godina.

“Pripremaju vas da budete ovce spremne na sljedeći genocid i na sljedeće klanje” poručuje Abu Muhammad pozivajući muslimane da se pridruže ISIS-u.

U videu se pojavljuju i militanti s Kosova, iz Makedonije, Albanije. “Ubit ćemo vas eksplozivnim pojasima, tako mi Allaha borit ćemo se protiv vas sve dok Allahova riječ ne bude gornja,” poručuje borac s Kosova.

Video u kojem se cijelo vrijeme bodri i poziva na džihad i borbu završava porukom za sve koji se odluče stati na stranu ISIL-a. “Allah nikada neće dati dati da propadne nagrada onih koji čine dobro.”