Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“East West Centar” na najvećem svjetskom umjetničkom festivalu

east-west123

“Nadanje Srebrenica” je naziv multimedijalnog projekta autora Harisa Pašovića, Lade Maglajlić i Enesa Huseinčehajića u produkciji East West Centra koji je uvršten u glavni program Festivala u Avignonu, Francuska (Avinjon) i koji će biti premijerno izveden u periodu od 11. do 19. jula 2015.

(http://www.festival-avignon.com/en/shows/2015/hope-srebrenica)

Projekat se sastoji od tri dijela. Prvi dio je u mediju teatra. Gledalac se sreće sa Ženom iz Srebrenice koju tumači velika bh. glumica Irena Mulamuhić. Drugi dio je četrdesetominutni umjetnički-dokumentarni film “Traganje” snimljen na lokacijama masovnih zatočenja, egzekucija i primarnih i sekundarnih masovnih grobnica genocida u Srebrenici. Treći dio je dokumentarna i umjetnička izložba o DNK identifikacijama žrtava. Ovaj projekat prikazuje na dokumentarni, umjetnički i metafizički način epsku tragediju Bošnjaka iz Srebrenice.

Kustos projekta je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić. Stručni saradnici su istražitelji Instituta za nestale BiH, Amor Mašović, Sadik Selimović i Ismet Musić. Umjetnički saradnici su Irma Saje i Vedad Orahovac. Producentski tim čine Christopher Yggdre, Haris Pašović, Ismar Hadžiabdić, Sylvain Cochard i Lejla Abazović.

East West Centar je jedini teatar sa Balkana koji je učestvovao u glavnim programima dva najveća svjetska umjetnička festivala, u Edinburgu i Avignonu.