potpisan ugovor

EBRD donirao 1.2 miliona KM za projekt “Energijska efikasnost u javnim zgradama KS”

VLADA KS sattler

Zahvaljujući projektu ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”  40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo – vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, zdravstvene ustanove bit će obuhvaćeni radovima na termoizolaciji fasada, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energijski efikasne rasvjete i poboljšanju sistema grijanja

Vlada Kantona Sarajevo i nadležno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dobili su milionska sredstva za projekt ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo  Enver Hadžiahmetović i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuela Naessl potpisali su  Ugovor o grantu za tehničku pomoć projektu ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”. Ugovor je vrijedan 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a sredstva će biti iskorištena za tehničku pomoć projektu u svrhu revizije glavnih projekata i podrške implementaciji projekta kroz nabavku, nadzor, monitoring projektnih aktivnosti i drugo.

Zahvaljujući projektu ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo”  40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo – vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, zdravstvene ustanove bit će obuhvaćeni radovima na termoizolaciji fasada, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energijski efikasne rasvjete i poboljšanju sistema grijanja. Radi se o projektu koji ima višemilionsku finansijsku vrijednost, no njegov je značaj i veći imajući u vidu da se dugoročno rješavaju problemi neefikasnosti i nekvalitetne infrastrukture javnih zgrada.

Ministar Hadžiahmetović je zahvalio  Europskoj banci za obnovu i razvoj na sredstvima koja su izdvojili za podršku ovom projektu iz Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a.

-Ovo je važan korak ka realizaciji projekta Energijska efikasnost u javnim zgradama KS i sredstva koja izdvaja EBRD značajno će nam olakšati njegovu realizaciju. Mi smo sada u fazi izrade projektne dokumentacije i odabira konsultanta za projekt podršku i očekujemo da sa radovima počnemo u toku mjeseca oktobra – izjavio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da je ovo korak naprijed ka početku rješavanja gorućeg problema u Kantonu Sarajevo, a to je zagađenost zraka.

Naglasio je i se ujedno želi zahvaliti Vladi Austrije i Europskoj uniji koji su sa 2,5 miliona eura nepovratnih sredstava podržali realizaciju ovog projekta.

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuela Naessl kazala je da je današnje potpisivanje veliki korak naprijed prema poboljšanju energijske efikasnosti u javnim zgradama.

-Ovo je zajednički cilj i sa posljednjim pripremnim radnjama i objavom tendera nadamo se brzoj provedbi projekta. Uvjereni smo da će Ministarstvo dobiti potrebnu podršku kako bi odabrane zgrade bile čim prije obnovljene. To neće biti od koristi samo za korisnike već i za okoliš jer su zgrade među najvećim uzročnicima zagađenja. Nadamo se da će se ova inicijativa nastaviti kroz podršku kompanijama za daljinsko grijanje na unapređenju njihovih usluga i implementacijom mjera energijske efikasnosti na rezidencijalnim i objektima kolektivnog stanovanja u većem obimu – kazala je Naessl.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je nakon potpisivanja kazao kako je ovo još jedan veliki korak koji je započet 2019. godine.

-Radi se o ulaganju u utopljavanje, tačnije u opremanje 40 zgrada u KS, i to vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, studentskih domova, domova zdravlja i ambulanti. Ovo je jedan od idealnih projekata, gdje imamo vrlo povoljne uslove. Od 10 miliona eura, koje ćemo uzeti, dva miliona su grant sredstva koja ne moramo vraćati – istakao je Forto.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler koji je izrazio zadovoljstvo implementacijom ovog projekta.

-Zagađenje zraka je jedan od ključnih problema u Sarajevu jer je tokom zime nivo kvalitete zraka u gradu među najgorima u Evropi. Moramo uložiti više truda i osigurati zdraviji okoliš i čišći zrak za građane. Ovaj projekat je korak ka tom cilju, jer će omogućiti čišće i efikasnije grijanje, bolju izolaciju, bolje osvjetljenje u školama, vrtićima, studentskim domovima i ambulantama u Sarajevu. Ovo je samo početak. EU će, zajedno sa našim međunarodnim finansijskim partnerima, nastaviti pružati podršku u smjeru poboljšanja energetske efikasnosti. U okviru Ekonomskog i Investicijskog plana za Zapadni Balkan vrijednog 9 milijardi eura, EU će ulagati u obnovu zgrada i dekarbonizaciju sektora grijanja i hlađenja u BiH u skladu sa evropskim standardima- istakao je Sattler.

Za projekt ”Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo” Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj, dok je Europska unija, putem Regionalnog programa energijske efikasnosti, obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od 2.000.000 eura. U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD se obavezao obezbijediti nepovratna sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura.

Na osnovu navedenog EBRD je od strane Vlade Austrije prethodno obezbijedio sredstva za potrebe izrade Detaljnih energijskih audita i Glavnih projekata u iznosu  492.240 eura,saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo