EBU o uvođenju sankcija BHRT-u: Za sve su krive državne institucije

BiH

Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) izrečene su sankcije zbog rastućih dugova, a za dugove su odgovorni bh. političari, stoji u pismu Evropske radiodifuzne unije (EBU) upućenom Predsjedništvu BiH i Evropskoj komisiji.

Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre, u pismu koje im je danas uputila, članove Predsjedništva BiH obavještava o pokretanju pravnog postupka protiv BHRT-a, te naglašava da je Evropska radio-difuzna unija, s obzirom da kriza u finansiranju BHRT-a nije riješena do 15. decembra, primorana BHRT-u uvesti sankcije, koje se odnose na razmjenu vijesti i muzičkih sadržaja, kao i na pristup praćenju sportskih događaja.

Ona navodi da se zabrinutost EBU-a temelji i na principu i na ličnom interesu.

– Naša uloga je da potičemo medije – javne servise – u dobrim i lošim vremenima, jer vjerujemo da su od vitalnog značaja za istinsku demokratiju. BHRT može biti važan instrument za izgradnju nacije, promoviranje socijalne kohezije i kulturne raznolikosti i može doprinijeti informiranju građanstva – istakla je Deltenre.

Navodi da su iz EBU-a učinili sve što su mogli kako bi pomogli BHRT-u tokom posljednjih deset godina reprogramiranjem dugova, ali BHRT trenutno duguje više od šest miliona švicarskih franaka.

U pismu stoji da je, uprkos dugovanjima, u duhu solidarnosti i sa željom da podrže javni medijski servis u BiH, EBU BHRT-u odobrio prava prijenosa za ovogodišnji EURO 2016.

Direktorica EBU-a ističe da će se posljedice, ukoliko BHRT ne izmiri svoja dugovanja, osjetiti ne samo u toj organizaciji već i u cijeloj Evropskoj medijskoj zajednici.

Ona podsjeća da je po evropskim standardima o javnim servisima koji su usvojeni na Odboru ministara Vijeća Europe, na svakoj državi članici da osigura odgovarajući i siguran način finansiranja javnih servisa.

U svojoj Preporuci o javnim medijskim servisima iz 2012. godine, Odbor ministara je podsjetio države na njihovu odgovornost kako bi se osiguralo da “način finansiranja bude adekvatan, kako bi se ispunila dogovorena uloga i nadležnost javnih medijskih servisa, stvorila održiva sigurnost za budućnost, te omogućilo razumno planiranje”.

– Sadašnji sistem finansiranja BHRT-a očito ne ispunjava ove kriterije. Ukoliko Bosna i Hercegovina postane prva zemlja u Evropi bez nacionalnog javnog servisa, to bi bio veoma loš presedan, koji bi svakako zasjenio težnje zemlje da postane država članica EU jednog dana – pojašnjava Deltenre.

U pismu članovima Predsjedništva BiH direktorica EBU-a Ingrid Deltenre na kraju navodi da kako se nada da će vlasti u BiH prepoznati ozbiljnost situacije i ne samo preduzeti neophodnu reformu sistema javnog finasiranja, nego i podržati BHRT kako bi izmirio svoje obaveze prema EBU-u.

Deltenre je pismo uputila i evropskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Johannesu Hahnu, u kojem ga obavještava o, kako navodi, ozbiljnom problemu javnog medijskog servisa, ali i o drugim problemima s kojima se javni emiter BHRT suočava u BiH.

Prema njenim riječima, vlasti BiH na najvišem političkom nivou, očigledno su se oglušile na brojne intervencije iz EBU-a.

– Na osnovu statistički značajnih dokaza, kvaliteta javnih medijskih servisa ide ruku pod ruku sa nivoom korupcije i odražava kvalitet demokratskih institucija u zemlji – istakla je Deltenre u pismu Hahnu.

Dodala je da s obzirom na činjenicu da BiH teži da postane članica Evropske unije i činjenicu da EU ulaže u projekte u zemlji, moglo bi biti važno uzeti ovu situaciju u obzir kada budete razmatrali buduće angažmane u zemlji.

Finansijska situacija u BHRT-u se pogoršavala tokom dugog niza godina zbog nedovoljnog finansiranja uzrokovanog smanjenjem prava na korištenje, slabim sistemom naplate i zaostale značajne uplate od regionalnih emitera-partnera.

Iz EBU-a upozoravaju da je BiH sada u situaciji da postane jedina evropska zemlja koja bi mogla biti bez nacionalnog javnog servisa, prenosi BHRT.