Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi saziv

Edhem Bičakčić novi predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH

bičakčić predsjednik sabora
bicakcic izubih
Edhem Bičakčić / FOTO: Fena

Nakon konstituirajuće, bit će održana i prva radna sjednica novog saziva Sabora, prenosi MINA

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za predsjednika Sabora za mandatni period 2022.-2026. godina izabran je Edhem Bičakčić, a za potpredsjednike Mirza Šabić i Mustafa Gobeljić. 

Za sekretara Sabora ponovo je izabran Faruk Hašimović.

Izboru rukovodstva i radnih tijela Sabora prethodilo je polaganje zakletve, nakon čega se sabornicima obratio i reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, koji im je uputio čestitke i poručio da trebaju da časno služe muslimanima koji su ih izabrali.

– Molim vas da svoju predanost i lojalnost ovom časnom tijelu utemeljite na vjeri u Boga, na predanosti dini-islamu, na poštivanju Ustava i na tradiciji našeg institucionalnog organiziranja, kao slobodne zajednice muslimana, u slobodnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Čuvajmo ovu našu Islamsku zajednicu, jer je ona dragulj koji ne krasi druge muslimanske narode u svijetu – kazao je reisul-ulema.

Naglasio je kako Islamska zajednica mora biti neupitan zalog jedinstva i zajedništva i da se u Sabor nikako ne unose političke razlike koje u političkom životu mogu da budu poželjne i korisne, te je kroz brojne primjere pojasnio da narod ima veliko povjerenje u svoju Zajednicu.

Ovom prilikom podsjetio je i da Bošnjaci u svojoj domovini stalno žive u prilikama koje im nisu naklonjene, i da se neprestano suočavaju s prijetnjama koje mogu ugroziti mir i dovesti u pitanje teško stečenu slobodu.

– Ovo je vrijeme kada treba jasno da kažemo, sebi i drugima, da su životi svakog od nas garancija cjelovitosti, nezavisnosti i suvereniteta naše domovine, kao i slobode i pojedinačnih i kolektivnih prava svakog njenog građanina na svakom pedlju ove lijepe zemlje – poručio je Kavazović.

Istakao da su Bošnjaci samosvojan, autentičan evropski narod, duboko ukorijenjen u evropskom tlu, s evropskim identitetom i tradicijom, ništa manje vrijednom u odnosu na druge evropske narode.

– Mi smo, kao zajednica muslimana, istodobno politički jasno i bezrezervno opredijeljeni za demokratsko sekularno uređenje države, po načelima modernih zapadnih demokratskih država. Mi želimo multietničku, multikonfesionalnu modernu državu BiH, uspostavljenu na principima demokratije i vladavine prava. Želimo da se u takvoj BiH poštuju sve religije podjednako, kao i prava svakog čovjeka, na temelju evropskih principa o pravima i slobodama svakog pojedinca – kazao je reisul-ulema.

Dodao je da se o unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine trebaju dogovarati naši političari, ali da „ono oko čega nema razgovora i nema dogovaranja jeste cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i njen demokratski i multietnički karakter“.

Nakon konstituirajuće, bit će održana i prva radna sjednica novog saziva Sabora, prenosi MINA.