Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turković potvrdila

Edin Vranj pušten iz pritvora

edin vranj

Ovu informaciju potvrdila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Trković na svom Twitter nalogu

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije Edin Vranj, koji je 12. septembra uhapšen na graničnom prijelazu Uvac prilikom ulaska u Srbiju, danas je pušten iz pritvora.

Ovu informaciju potvrdila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Trković na svom Twitter nalogu.

– Edin Vranj je pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa riječi na dijela – napisala je Turković.

Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do 30 dana, a žalba advokata Edina Vranja na tu odluku suda je odbijena.

Odluka o pritvoru je donijeta “zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći”, naveli su tada iz suda.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja 13. oktobra zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je potom, kako je saopšteno iz te institucije, predložilo Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi Bosni i Hercegovini.

Dodaju da se predlog da Bosna i Hercegovina preuzme slučaj temelji na propisima koji regulišu regionalnu saradnju dvije države, zakonima i Ugovoru između Srbije i BiH o pravnoj pomoći.

Prethodno je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnelo prijedlog organima Srbije da im se ustupi slučaj Edina Vranja.