Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik

Efendić: Uspješno realiziramo najveće projekte na prostoru Općine Novi Grad

semir-efendic-novi-grad

Kada je u pitanju projekat izgradnje bazena na Dobrinji tokom 2019. godine završen je konstruktivni dio posla, kazao je Efendić

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić izjavio je da je 2019. godina bila uspješna i da su u toku prethodnih 12 mjeseci realizovani neki od najvećih projekata na području općine, dok je za 2020. najavio značajne aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je u okviru četvorogodišnjeg programa realizovano 90 posto planiranog, a da su svi započeti projekti u značajnoj fazi realizacije.

“Napomenuo bih naš najveći saobraćajni i infrastrukturni projekat Devete transferzala koja je proteklih dana prošla jednu možda i najvažniju fazu svoje realizacije, a to je montaža mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku. To je posao koji je završen prije nekoliko dana. Očekujemo u 2020. godini da se spoj sa ulicom Safeta Zajke i izgradnja kružnog toka završi. Zato je potrebno je da Skupština Kantona Sarajevo donese neke odluke koje se tiču imovinsko-pravnih odnosa. Vjerujemo da će to biti završeno do građevinske sezone”, istakao je Efendić.

Kada je u pitanju projekat izgradnje bazena na Dobrinji tokom 2019. godine završen je konstruktivni dio posla, kazao je Efendić.

“Ostaje u 2020. da radimo na opremanju i postavljanju bazenske tehnike koja podrazumijeva savremene tehnologije u pitanju prečišćavanja, dogrijavanja vode i ostale opreme. Njegovo otvaranje nije planirano za 2020. godinu, ali skoro sav posao će biti završen. Naš princip je da gradimo u skladu sa sredstvima koje imamo, da se kreditno ne zadužujemo. To je za nas zadovoljavajuća dinamika”, poručio je načelnik sarajevske općine.

Istakao je da je završena izgradnja sportske dvorane Osnovne škole “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku te da su u toku unutrašnji radovi.

“To nije samo dvorana, već jedan kompleksan objekat sa podzemnom garažom, obdaništem, 11 učionica, sportskom dvoranom sa tribinama i ambulantom”, pojasnio je Efendić.

Kada je u pitanju vodovodna mreža, istakao je da kompletiran projekat koji je podrazumijevao pet kilometara potpuno nove vodovodne mreže prema rezervoaru Sokolje.
Poručio je da je Općina u protekloj godini radila na izgradnji novih igrališta i rekonstrukciji starih.

“Nedavno je završena rekonstrukcija osam sportskih igrališta od kojih su većina nakon 30, 40 godina prvi put sanirana u potpunosti”, istakao je Efendić.

Podsjetio je da je realizovan program prekvalifikacije i dokvalifikacije za deficitarna zanimanja i da je već drugu godinu u toku realizacija jednog posebnog programa podrške obrtu. U tom kontekstu, dodao je, da je uz podršku općine pokrenuto oko 300 novih obrta.

“Nakon svih godina ulaganja privrednici su Općinu Novi Grad prepoznali kao mjesto za svoja ulaganja. Na lokalitetu Rajlovca nam predstoje značajne investicije kada je u pitanju auto industrija”, najavio je Efendić, dodavši da je su zabilježene i značajne investicije u stanogradnju.

Govoreći o planovima za 2020. godinu, Efendić očekuje da će Općina u januaru ili februaru raspisati međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva.

Istakao je da je planirana i izgradnja i uređenje šetališta kroz Dobrinju. Riječ je o Bulevaru Branilaca Dobrinje, dužine kilometar u kojem planiraju zaustaviti saobraćaj motornih vozila. Dodao je da su osigurana i sredstva za izgradnju koncertne dvorane i omladinskog pozorišta i da će se sa realizacijom projekta krenuti već iduće godine.

Kada je riječ o konstrukciji ulice Džemala Bijedića, Efendić je istakao da je proširenje započelo prije manje od mjesec dana, te očekuje da će u idućoj godini biti prva faza, koja se odnosi na izgradnju dionice do Sedme transferzale, kod preduzeća Gras.

“To je jedna značajna dionica koja će biti stavljena u funkciju u narednoj godini, a nakon toga da se nastavi prema Općini Novo Sarajevo. Što se tiče povezivanja LOTa 2c i kružnog toka na Devetoj transferzali pribavljena je urbanistička saglasnost i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To je nekih 450 metara saobraćajnice, koja će nakon što se izgradi ulicu Džemala Bijrfića, Devetu transferzali povezati s autoputem gdje neće biti zastoja i semafora. Već sa ulice ćete moći na autoput izaći bez barijere i uz dva kružna toka biće olakšan ulazak i izlazak iz grada”, kazao je Efendić.