Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez konkretnih rezultata

Eichhorst i Palmer nakon pregovora u Neumu: Nije kraj

palemr
Palmer / FOTO: avaz.ba

Posebni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer je izrazio zahvalnost političkim liderima koji su došli u Neum na razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva

Tok dosadašnjih pregovora, uz umjeren optimizam, ali i umjerene informacije, prenosili su isključivo međunarodni medijatori, ali još uvijek je nepoznanica je li prikazani optimizam zaista zasnovan na napretku u dogovorima i mogućem sporazumu, prenosi Fena.

Šefica pri službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst rekla je kako je podsjetila okupljene da su “imali dobre i konstuktivne odgovore o izuzetno kompleksnim pitanjima”.

“Najkraće rečeno, moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti i u narednim danima”, rekla je Eichhorst.

Dodala je kako je “ostvaren napredak po određenim pitanjima, što je obećavajuće”, no po njenim riječima “najvažnije je da se razgovori nastavljaju i dalje.

Palmer: Nismo došli do kraja

Posebni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer je izrazio zahvalnost političkim liderima koji su došli u Neum na razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Činjenica da su konstruktivno i otvoreno razgovorali o teškim pitanjima govori o njihovoj posvećenosti rješavanja ovih ozbiljnih pitanja. Okončali smo ovu rundu razgovora, ali nismo došli do kraja ovog procesa”, rekao je Palmer.

“Pitanja o kojima smo razgovarali i koja smo rješavali u Neumu neće naprosto nestati sa scene i morat će se rješavati. Mi, SAD, kao i EU, bit ćemo tu kao partneri u tom procesu, ali je na političkim liderima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe”, poručio je Palmer.

Prema njegovim riječima, “dok nije sve dogovoreno, nije ništa dogovoreno”.