Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

1.300.000 eura

EK odobrila sredstva za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge

kosarac

Sredstva koja je odobrila Evropska komisija bit će usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge – dodao je Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac potvrdio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.300.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i Ureda za veterinarstvo BiH.

– Nakon što je ekspertska grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji afrička svinjska kuga i potencijalno ugroženim zemljama, Ured za veterinarstvo BiH obratio se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan – pojasnio je.

U BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge, ali je potrebno djelovati preventivno da bi se zaštitili farmeri i spriječila pojava bolesti.

– Sredstva koja je odobrila Evropska komisija bit će usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge – dodao je Košarac u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.