BiH

1.300.000 eura

EK odobrila sredstva za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge

24/04/2020

Sredstva koja je odobrila Evropska komisija bit će usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge - dodao je Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac potvrdio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.300.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i Ureda za veterinarstvo BiH.

– Nakon što je ekspertska grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji afrička svinjska kuga i potencijalno ugroženim zemljama, Ured za veterinarstvo BiH obratio se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan – pojasnio je.

U BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge, ali je potrebno djelovati preventivno da bi se zaštitili farmeri i spriječila pojava bolesti.

– Sredstva koja je odobrila Evropska komisija bit će usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge – dodao je Košarac u saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.