Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

civilna zaštita hnk

Ekipe za provjeru su na terenu, prerano govoriti koliku je potres prouzrokovao materijalnu štetu

stolac fena (1)

Pozivajući se na do sada prispjele službene podatke Operativnog centra Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, Pavlović je istaknuo kako je u Stocu do sada prijavljeno 140 šteta nastalih od posljedica potresa, u Čapljini 130 te 15 u Mostaru

Još uvijek je prerano govoriti koliku je materijalnu štetu pričinio potres koji je u petak navečer pogodio Hercegovinu i u kojem je jedna osoba u Stocu izgubila život, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović.

– Povjerenstva su na terenu i oni će ovih dana obići sva mjesta na kojima je prijavljena šteta, sačinit će izvješćtaje i tek onda će se moći govoriti o iznosima i veličini šteta u materijalnom smislu – kazao je Pavlović.

Pozivajući se na do sada prispjele službene podatke Operativnog centra Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, Pavlović je istaknuo kako je u Stocu do sada prijavljeno 140 šteta nastalih od posljedica potresa, u Čapljini 130 te 15 u Mostaru.

Uglavnom se radi o oštećenim krovovima, dimnjacima, otpalim fasadama i slično.

Pavlović je dodao kako u navedenim pokazateljima nisu evidentirani vjerski i školski objekti, poput zgrada Osnovne škole Vladimira Pavlovića i Osnovne škole “Lipanjske zore” u Čapljini koje su u potresu, također, pretrpjele oštećenja.

– Službe Civilne zaštite, vatrogasci i komunalne službe u Stocu, Čapljini i Mostaru kontinuirano su na terenu i uspjeli su napraviti ono nužno potrebno da sva oštećenja budu sanirana do razine da ne predstavljaju prijetnju po sigurnost osoba koje borave u tim objektima – kazao je Pavlović.

Što se tiče daljnje procedure, Pavlović je pojasnio kako će gradska ili općinska povjerenstva, nakon što izađu na teren, podnijeti izvješća nadležnim tijelima u jedinicama lokalne samouprave, a nakon toga će se u dogovori s višim razinama vlasti pristupiti sanaciji štete.

Pavlović se osvrnuo i na apel građana Stoca, koji su zatražili postavljanje zaštitnih mreža na kritičnim mjestima kako bi se spriječilo da odroni potaknuti potresom dalje ugroze stambene objekte i građane Stoca.

– Zahtjev službeno nije pristigao u Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, ali kad govorimo o toj temi svakako se njenom rješavanju mora pristupiti isključivo prema naputku struke, ali i u skladu s pravima i obvezama nadležnih za provođenje mjera preventivne zaštite – istaknuo je Pavlović.