BiH

“Eko akcija”: Buroj nema dozvolu da gradi, a Sarajevo će ostati bez pitke vode?!

19/09/2016

Općina Trnovo najavila je za danas početak gradnje, svečano polaganje kamena temeljca za prvi Integrisani turistički grad „Buroj Ozone“ na Prečkom polju.

Prvi Integrisani turistički grad „ Buroj Ozone“ bit će na površini od oko 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka, a početna investiciona vrijednost je oko milijardu dolara, tvrdi se.

Međutim, iz Udruženja građana “Eko akcija” oglasili su se saopćenjem u kojem tvrde da je riječ o “velikoj prevari”.

“Kada je u pitanju izgradnja Buroj Ozone City-a u Trnovu javnost je, s nekom namjerom, dovedena u zabludu. Suprotno najavama investitora, za gradnju City-ja ništa nije spremno.

Usljed planirane veličine stambenog naselja od preko 140 hektara, prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša FBiH, Zakona o građenju FBIH  i relevantnih podzakona, da bi investitor uopće mogao dobiti dozvolu za građenje bio je obavezan od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zatražiti provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš.

buroj-fmoit-okolinska

Situaciju dodatno komplikuje to što se lokalitet planiranog naselja Prečko polje u vodozaštitnoj zoni izvorišta Bijele rijeke, koja je prema relevantnim studijama i Prostornom planu Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023., predviđena da bude korištena za snabdijevanje vodom grada Sarajeva. u postplanskom periodu, nakon 2023. godine.

S obzirom na mogući utjecaj budućeg naselja na izvorišta Bijele rijeke, kao i blizine planiranog Nacionalnog parka ‘Igman, Bjelašnica, Treskavica, Visočica’ taj postupak bi obavezno iziskivao izdavanje okolinske dozvole, uz prethodnu izradu studije utjecaja na okoliš.

U ovom slučaju, ništa od toga nije urađeno, štaviše investitor se nije ni obratio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Imajući to u vidu, sve radnje na lokalitetu su nezakonite”, tvrde iz Udruženja.

Komentari