Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Eko akcija”: Buroj nema dozvolu da gradi, a Sarajevo će ostati bez pitke vode?!

buroj

Općina Trnovo najavila je za danas početak gradnje, svečano polaganje kamena temeljca za prvi Integrisani turistički grad „Buroj Ozone“ na Prečkom polju.

Prvi Integrisani turistički grad „ Buroj Ozone“ bit će na površini od oko 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka, a početna investiciona vrijednost je oko milijardu dolara, tvrdi se.

Međutim, iz Udruženja građana “Eko akcija” oglasili su se saopćenjem u kojem tvrde da je riječ o “velikoj prevari”.

“Kada je u pitanju izgradnja Buroj Ozone City-a u Trnovu javnost je, s nekom namjerom, dovedena u zabludu. Suprotno najavama investitora, za gradnju City-ja ništa nije spremno.

Usljed planirane veličine stambenog naselja od preko 140 hektara, prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša FBiH, Zakona o građenju FBIH  i relevantnih podzakona, da bi investitor uopće mogao dobiti dozvolu za građenje bio je obavezan od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zatražiti provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš.

buroj-fmoit-okolinska

Situaciju dodatno komplikuje to što se lokalitet planiranog naselja Prečko polje u vodozaštitnoj zoni izvorišta Bijele rijeke, koja je prema relevantnim studijama i Prostornom planu Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023., predviđena da bude korištena za snabdijevanje vodom grada Sarajeva. u postplanskom periodu, nakon 2023. godine.

S obzirom na mogući utjecaj budućeg naselja na izvorišta Bijele rijeke, kao i blizine planiranog Nacionalnog parka ‘Igman, Bjelašnica, Treskavica, Visočica’ taj postupak bi obavezno iziskivao izdavanje okolinske dozvole, uz prethodnu izradu studije utjecaja na okoliš.

U ovom slučaju, ništa od toga nije urađeno, štaviše investitor se nije ni obratio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Imajući to u vidu, sve radnje na lokalitetu su nezakonite”, tvrde iz Udruženja.