BiH

"Za čistiji sliv rijeke Bosne"

Eko akcija čišćenja obala rijeke Bosne

20/05/2019

Aktuelne poplave su postavile dodatne prepreke koje usporavaju poboljšanje ekološkog i turističkog imidža

Sportsko ribolovno društvo “Bistro” Kakanj izvršilo je tokom proteklog vikenda akciju čišćenja obala rijeke Bosne u dužini od šest km.

To je bila prva faza planiranih akcija čišćenja, dok se ne očisti svih 24 km obala rijeke Bosne, čijim ribljim fondom raspolaže Ribolovno udruženje. Eko akciju su podržali načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo i komunalno preduzeće “Vodokom” Kakanj.

Akciona grupa “Za čistiji sliv rijeke Bosne” u okviru projekta “Čista rijeka Bosna” nakon prošlodnevnih ekstremnih prirodnih pojava, nastavlja raditi na poboljšanju eko-turističkog imidža područja u dolini rijeke Bosne, saopćeno je iz ROTOR organizacije za razvoj turizma regije.

Pet godina nakon katastrofalnih poplava i klizišta, ponovo su obilne padavine bile uzrok znatne materijalne štete u Bosni i Hercegovini, i nažalost – uzrok gubitka mladog ljudskog života u dolini rijeke Bosne.

Aktuelne poplave su postavile dodatne prepreke koje usporavaju poboljšanje ekološkog i turističkog imidža područja u dolini Bosne, i naglasile su potrebu zajedničkog rada na normalizaciji stanja na terenu, i nastavak aktivnosti za poboljšanje kompletnog ambijenta u slivu rijeke Bosne.

Akciona grupa “Za čistiji sliv rijeke Bosne” je formirana od lokalnih zajednica: Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Doboj Jug, Doboj, Modriča, Šamac, zatim JU Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Federalne uprave civilne zaštite i ROTOR organizacije za razvoj turizma regije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.