Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekološka bomba u centru Mostara (VIDEO)

BiH

mostar_smece

Mostarci su navikli gledati neugodne slike komunalne nepogode na ulicama svoga grada, ali ono na što su nas upozorili stanari naselja u neposrednoj blizini gradske tržnice, izišlo je čak iz tih okvira i slobodno se može nazvati ekološkom bombom u centru grada.

Građani su zvali, pisali, apelirali, molili, ali uzalud.

Građanski aktivisti koji uređuju stranicu “pravonagrad.ba” pozivaju gradonačelnika Ljubu Bešlića da pogleda ove snimke, posluša komentare građana i napokon reagira.

“Ako ništa drugo, pozovite civilnu zaštitu da riješi ovaj problem – bit će to najbolja novogodišnja čestitka, ne samo stanarima ovog naselja, nego i svim građanima Grada Mostara”, pručili su aktivisti.

Pogledajte snimke ekološkog užasa u samom centru jednog od najljepših gradova u BiH, i šta o tome kažu građani Mostara…

Nije to jedini problem Mostara kada je smeće i otpad u pitanju. Kada živite u gradu u kojem se održavanje javne higijene i zelenih površina godinama obavlja bez valjanih ugovora, onda se sve posljedice nedostatka odgovornosti vrlo brzo pokažu na terenu.

Dobijete komunalni nered, u kojem građani metu ceste, zelene površine nisu zelene, a fotelje, kreveti i građevinski otpad na javnim površinama postaju vam normalna pojava.

A sve lijepo piše u zakonima i odlukama, pa tako i da se krupni otpad odvozi prema posebnom planu. O vremenu, načinu prikupljana i odvoza, građani se obavještavaju putem lokalnih sredstava javnog informiranja. Građani su dužni pridržavati se napisanog.

Tako bi trebalo biti, a kakva je situacija na terenu, pogledajte u prilogu.