Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Ekološki aktivisti ispred Parlamenta FBiH: Neka se konačno zaustavi trpanje rijeka u cijevi

zastita rijeka sarajevo1 (1)

Ako se zakon usvoji spriječit će se gradnja nekih 50 do 60 mini hidrocentrala, 10 rijeka će biti zaštićeno od ovoga zla

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka danas su na protokol Parlamenta FBiH predali prikupljene peticije/građanske inicijative s oko 50.000 potpisa građana iz brojnih lokalnih zajednica koji su se izjasnili protiv izgradnje malih hidroelektrana.

“Parlamentarci, od vas očekujemo urgentnu reakciju i usvajanje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji prije Opštih izbora u oktobru tekuće godine, bez amandmana kako bi se konačno zaustavilo trpanje rijeka u cijevi”, poručili su.

Prošle su nepune dvije godine od usvajanja zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o zabrani gradnje mini hidrocentrala.

“Od predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda, Zaimovića iz SDA i Martinića iz HDZ-a očekujemo da stave Zakon na dnevni red već na prvoj narednoj sjednici. Ukoliko se to ne desi onda ćemo znati da političke elite ove zemlje igraju za tajkunske a ne za interese ljudi koji su ih birali. Ako se zakon usvoji spriječit će se gradnja nekih 50 do 60 mini hidrocentrala, 10 rijeka će biti zaštićeno od ovoga zla”, kazao je Anis Podić iz Udruženja Eko akcija.