Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekolozi: Zaštiti medvjede od krivolova u RS-u

medvjed ilust

Rezultati ankete, koju je banjalučki Centar za životnu sredinu proveo među članovima lovačkih udruženja i šumskih gazdinstva koja gazduju mrkim medvjedom u Republici Srpskoj, pokazuju da je prisutan krivolov te divlje životine u većini područja.

Iz Centra ukazuju da su potrebne mnoge aktivnosti na zaštiti medvjeda.

U provedenoj anketi bila su pitanja koja se dotiču ključnih problema u upravljanju medvjedom i drugim velikim zvijerima u RS, a provedena je u periodu od aprila do juna 2017. godine kroz direktno intervjuisanje predstavnika lovačkih udruženja i šumskih gazdinstava.

Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu je pojasnio da anketa obuhvata 50 pitanja iz različitih aspekata upravljanja medvjedom, ali se dotakla i problematike ostalih velikih zvijeri prisutnih kod nas, vuka i risa.

Anketa je realizovana u okviru projekta podržanog od njemačke fondacije “EuroNatur”. Jedan od ciljeva projekta je poboljšati suživot medvjeda sa ljudima, te obogatiti znanje o faktorima i mehanizmima koji utiču na populaciju medvjeda. Za anketiranje su birana isključivo lovačka udruženja i šumska gazdinstva koja imaju prisutnog medvjeda u svojim lovištima.

-Rezultati ankete će detaljno biti predstavljeni nadležnim institucijama i svim zainteresovanim stranama, te predstavljaju vrlo važne smjernice za dalji proces donošenja odluka o upravljanju mrkim medvjedom – dodao je Jasmin Pašić.

Bosna i Hercegovina je 2008. godine ratifikovala Bernsku konvenciju koja štiti divlje vrste i prirodna staništa i po kojoj postoji obaveza se da izrade planovi upravljanja za velike zvijeri, uključujući i mrkog medvjeda.

Provođenje ankete je jedan od važnih koraka ka zaštiti medvjeda i drugih velikih zvijeri u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Centar za životnu sredinu će, kako su saopćili, nastaviti s ovim aktivnostima, a u ovoj godini plan je uključiti i širi krug stručnjaka kako bi imali informacije o pravom stanju populacije medvjeda u Bosni i Hercegovini.