Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedor

Ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve

ekshumacija fena

Prema informacijama INO BiH, u ovom slučaju se najvjerovatnije radi o posmrtnim ostacima jedne žrtve bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena na ovom lokalitetu u ljeto 1992. godine

Ekshumacija na lokalitetu Čarakovo kod Prijedora, u mjestu Žeger potok, je završena, a ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su posmrtni ostaci nakon ekshumacije prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača, gdje će uslijediti njihova obrada kao i uzimanje koštanih uzoraka radi DNK analize i utvrđivanja identiteta žrtve.

Ekshumacija je urađena po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Prema informacijama INO BiH, u ovom slučaju se najvjerovatnije radi o posmrtnim ostacima jedne žrtve bošnjačke nacionalnosti koja je ubijena na ovom lokalitetu u ljeto 1992. godine.

Fazlić je napomenula da je krajem februara uposlenicima Instituta prijavljeno da su na lokalitetu Čarakovo – Žeger potok pronađeni posmrtni ostaci i to nakon što je vlasnik parcele, čisteći svoje imanje, naišao na kosti koje su jednim dijelom bile ukopane u zemlji, a jednim dijelom na površini terena.

Istražitelji Instituta su odmah izašli na teren, te utvrdili da se radi o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla, nakon čega je Tužilaštvu BiH upućen zahtjev za ekshumaciju.