Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gavrići kod doboja

Ekshumirani ostaci jedne osobe koja je stradala 1992. godine

kozluk_ekshumacija

Nakon ekshumiranja, posmrtni ostaci će biti proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analiza

Tokom ekshumacije u mjestu Gavrići, u općini Doboj, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon izvršene ekshumacije, putem dalje sudsko-medicinske obrade i DNK analize, bit će utvrđivan identitet nestale osobe.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nalazio se na lokaciji u mjestu Gavrići kod Doboja, gdje je po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinirao rad ovlaštenih službenih osoba, koje su učestvovale u procesu ekshumacije.

“Na lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se prema dostupnim informacijama pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ekshumiranja, posmrtni ostaci će biti proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Na mjestu ekshumacije bili su prisutni ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju su osiguravali policijski službenici PS Doboj.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, sa partnerskim institucijama, provodi procese ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.