bratunac

Ekshumiranje posmrtnih ostataka iz četiri neobilježena grobna mjesta

FOTO: Tužilaštvo BiH/Fena

Na području Bratunca ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima nestalih osoba

Stručni suradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po nalogu postupajućeg tužioca i uz naredbu Suda Bosne i Hercegovine, koordinirao je proces ekshumacije na lokalitetu mezarje Greblo-Konjević Polje u općini Bratunac.

Na toj lokaciji, vršeno je ekshumiranje posmrtnih ostataka iz četiri neobilježena grobna mjesta, kako bi bili uzeti uzorci, za utvrđivanje identiteta osoba putem DNK analize.

U tri grobna mjesta pronađeni su posmrtni ostaci iz kojih su uzeti koštani uzorci, a identitet osoba kojima pripadaju, bit će utvrđen u daljem procesu.

Prema dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o tijelima žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su stradale od posljedica granatiranja, u jesen 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U procesu ekshumacije učestvovali su ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO), stručno osoblje Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), predstavnici Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski djelatnici MUP-a Republike Srpske, policijskih uprava Zvornik i Bratunac, koji su osiguravali lokaciju i pružali podršku.