Pod okupacijom

Ekskurzija na malim hidroelektranama: Investitori pozvali parlamentarce na izlet po bh. rijekama

mhe foto ekoakcija (1)

Posjeta je planirana za 26. maj a parlamentarci se mole da do 25. maja dostave broj zainteresovanih kako bi se mogao organizovati prevoz

Federalni parlament krajem maja ponovo će raspravljati o usvajanju dopuna Zakona o električnoj energiji FBiH. Ovaj dopunjeni zakon trebao bi, između ostalog, zaustaviti izgradnju novih malih hidroelektrana i uništavanje bh. rijeka. Njegovo usvajanje razvlači se već godinama, dok rijeke nestaju a profit investitora raste.

Kako bi se pobrinuli da parlamentarci i ovaj put budu na njihovoj strani, investitori su odlučili pozvati ih u obilazak privatnih postrojenja i otvoriti im oči o prirodi i koristi od mHE, piše Žurnal.

A sve prije najavljene sjednice krajem maja. Iako u pozivu ne piše, obilazak i posjeta najčešće podrazumijevaju i ručak i prikladne poklone.

-Poštovani, ovim putem naše udruženje Hidro energija poziva parlamentarce iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH da posjete nekoliko izgrađenih objekata malih hidroelektrana. Ova posjeta bi trebala da da više informacija i približi problematiku parlamentarcima o malim hidroelektranama, prije izjašnjavanja o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH – navodi se u pozivu koji je parlamentarcima uputilo udruženje Hidro energija.

Posjeta je planirana za 26. maj a parlamentarci se mole da do 25. maja dostave broj zainteresovanih kako bi se mogao organizovati prevoz.

Poziv potpisuje predsjednik udruženja Ramo Gutić.

Planirano je da tokom izleta parlamentarci obiđu pet mHE: četiri u Zeničko-dobojskom kantonu na rijeci Gostović – Čardak, Kamenica, Rujevica i Botašnica i jednu u Srednjobosanskom katonu – Merdani na rijeci Lašvi.

Gdje to putuju naši parlamentarci kako bi lakše odlučili kako glasati?

Merdani na Lašvi, gdje ih očekuju sa nestrpljenjem, vlasništvo je HE Grablje d.o.o., čiji je opet vlasnik kompanija Rose-Wood iz Gornjeg Vakufa. Pisali smo već da su osnivači kompanije Rose-Wood članovi porodice Kasumović, odnosno brat zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića Ibrahim. Kao vlasnik sada je naveden Enes Čemer, a kao direktor kompanije Ajdin Kasumović.

Sve četiri navedene mHE u Ze-do kantonu u vlasništvu su austrijske kompanije Energy Eastern Europe Hydro Power GmbH Judenburg. Ispostava u BiH je EBH d.o.o. male hidroelektrane, Sarajevo.

Od ove četiri mHE prve dvije su u promet puštene 2013. godine. Još jedna 2015, i četvrta 2016. godine.

U 2012. godini, prije puštanja u rad prvog postrojenja, ukupan prihod ove kompanije bio je oko 74 hiljade KM (prema podacima portala akta.ba). U 2021., sada kao vlasnik mHE na domaćim rijekama, ova kompanija ima ukupan godišnji prihod od 1,4 miliona KM.

Tako dolazimo do sažetka planiarne posjete: domaći parlamentarci koji su od javnog novca građana BiH plaćeni da rade u interesu ove države i njenih stanovnika, sada bi trebali posjetiti gradilišta uglavnom stranih kompanija kako bi glasali u njihovom interesu, dok prihodi austrijskih ulagača vrtoglavo rastu.

Ranije je Žurnal pisao kako su parlamentarci odbili da usvoje izmjene zakona po hitnoj proceduri.