Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eksplozija mine kod Bugojna: Jedan šumar poginuo, dvojica povrijeđena

suma – mine

U eksploziji mine koja se dogodila danas u blizini Bugojna jedna osoba je poginula.

Jedna osoba smrtno je stradala u eksploziji mine, koja se dogodila u poslijepodnevnim satima u šumi na lokalitetu Vesovskih podova, na teritoriji općine Bugojno, potvrdio je glasnogovornik MUP-a SBK-a Rusmir Prohan.

– Još uvijek ne znamo identitet nastradalog, kao ni imena dviju povrijeđenih osoba, čiji je transport do najbliže medicinske ustanove u toku, kazao je.

 

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite potvrdio je ranije da su četvorica šumara bila u šumi u trenutku eksplozije te da je jedan od njih “od šoka pobjegao i pozvao u pomoć”.

“Po njegovoj izjavi, jedan radnik je poginuo, a dvojica su povrijeđena. Trenutno se pristupa ulasku u minsko polje. Sada je to igla u plastu sijena. U šumi tragamo za unesrećenim. Trenutno nemamo dozivanja za pomoć, ali otprilike znamo gdje se nalazi”, kazao je Solak.

Naveo je da se na terenu nalaze pripadnici BH MAC-a i Federalne uprave civilne zaštite koji će pristupiti pravljenju pristupnih staza za prilazak unesrećenom, a da su u međuvremenu dvojica šumskih radnika evakuisana i hospitalizirana.

“Idemo u evakuaciju kao nužni prioritet. Otprilike znamo gdje je unesrećeni, ali ne možemo koristiti nikakva tehnička pomaganja ili dronove zbog guste šume i velike vegetacije”, kazao je Solak.