BiH

tri predmeta

Eksterna matura 19. i 20. juna, polagat će 3.767 učenika devetog razreda u KS

18/06/2019

Testove su kreirali timovi koje čine predmetni nastavnici i stručni savjetnici, a imenovala je resorna ministrica

U osnovnim školama Kantona Sarajevo 19. i 20. juna bit će održana eksterna matura, polagat će 3.767 učenika devetog razreda.

Eksterna matura polaže se iz nastavnih predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnosti; Engleski jezik ili Njemački jezik (u zavisnosti od toga koji je jezik prvi strani jezik) te Matematika. Učenici će polagati eksternu maturu iz tih predmeta, po određenom rasporedu, putem testova koji su urađeni po uzoru na kataloge pitanja.

Testove su kreirali timovi koje čine predmetni nastavnici i stručni savjetnici, a imenovala je resorna ministrica.

– Učenici će biti podijeljeni u četiri grupe, da bi bila smanjena mogućnost prepisivanja. Predmetni nastavnici sačinit će testove za učenike s teškoćama u učenju i sudjelovanju, u skladu s mogućnostima svakog od učenika – navode za Fenu iz Ministarstva obrazovanja KS.

Na dan eksterne mature, u Centru za edukaciju, bit će angažirani timovi koji će odgovarati na eventualna pitanja i nejasnoće. Resorno ministarstvo analizirat će rezultate, u svrhu pregleda stanja učeničkih postignuća te donošenja mjera za eventualno poboljšanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.