Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meteorološki servis

Ekstremi, oluje i vrućine: AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

AccuWeather – prognoza

Jedan od rijetkih dijelova Evrope koji će imati normalne ili malo povišene količine oborina tokom proljeća je Balkan

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je danas prognozu za proljeće za cijelu Evropu. Najavljuju kako će se iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti u većem dijelu Evrope, ali i kako nas čekaju periodi ekstremnih vremenskih uvjeta i oluja.

Nakon zime koju nije obilježilo dugotrajno hladno vrijeme, proljeće će nastaviti taj trend u cijeloj Evropi.

Dok se za cijeli kontinent predviđaju prosječne ili iznadprosječne temperature, najduži periodi topline osjetit će se od Pirinejskog poluotoka pa sve do Njemačke i južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

“Oni koji provode vrijeme vani morat će se pripremiti na rani početak sezone alergija jer produžena toplina uzrokuje rano cvjetanje bilja i povećanje peludi”, rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Toplina će se u nekim zemljama pretvoriti u neugodnu vrućinu pred kraj proljeća.

“Očekujem da će se dijelovi Portugala i Španije tokom maja osjećati kao da su usred ljeta”, rekao je Roys. “Lokacije u unutrašnjosti mogu očekivati više dana s temperaturama blizu ili iznad 32 Celzijeva stepena”.

Na najtoplijim mjestima u Španiji moguće će biti temperature i do 38 stepeni krajem maja ili početkom juna.

U Londonu će najviše temperature vjerovatno ići do 27 stepeni prije kraja maja.

“Visoke temperature mogu prelaziti 30 stepeni od Pariza do Berlina tokom druge polovine maja”, rekao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Što čeka Balkan?

Jedan od rijetkih dijelova Evrope koji će imati normalne ili malo povišene količine oborina tokom proljeća je Balkan, piše AccuWeather.

Najkišovitiji dio proljeća očekuje se tokom marta i početkom aprila, kada će na tom području biti mnogo oluja koje će donijeti velike količine oborina i dovesti do poplava.

“Lokalne poplave stvarat će probleme, ali sve u svemu, obilne kiše bit će dobrodošle uoči ljetnih mjeseci koji će vjerovatno biti suši od prosjeka”, napominje se u prognozi.

Tokom marta je u najvišim dijelovima moguć i snijeg, koji bi mogao dovesti do poremećaja u saobraćaju širom regije.

Olujni sistemi koji će zahvaćati ovo područje vrlo će vjerovatno stvarati vrlo jake grmljavinske oluje, napominju meteorolozi AccuWeathera. “Postoji opasnost od poplava i razornih vjetrova”, dodaje se.

Kraljem proljeća, u maju, očekuje se mirnije i suše vrijeme s iznadprosječno visokim temperaturama od Italije pa sve do Rumunije i Grčke.