Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analiza

“Ekstremni nacionalisti jačaju u BiH, to je temelj za novu tragediju”

mladić

Kao što su činili devedesetih godina prošlog stoljeća, političari i danas jednako šire mržnju i usmjeravaju narod u BiH prema ratu

U BiH su i dalje vidljive posljedice neuspjeha u borbi sa etničkim šovinizmom. Ekstremni nacionalisti jačaju, a ohrabruje ih jednako jačanje krajnje političke desnice u Evropi, što bi na kraju moglo dovesti do novog konflikta i tragedije u BiH, navodi se u opsežnoj analizi političke situacije i stanja društva u BiH koju donosi medijska platforma The Intercept.

„Pogotovo je to vidljivo u slučaju podrške Ratku Mladiću koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina u BiH. On je za pojedince i dalje heroj i simbol potisnutih nacionalističkih snova, a grafiti i posteri posvećeni bivšem generalu nalaze se i nedaleko od Sarajeva. Tenzije u BiH su u porastu i mogle bi ugroziti Dejtonski mirovni sporazum. Pregovori između Kosova i Srbije o razmjeni teritorije mogli bi se odraziti i na BiH, a bilo kakva izmjena granica koju zagovaraju pojedini nacionalisti sigurno bi dovela do novog rata“, navedeno je u ovoj analizi.

Dodaje se da opasnost po mir u BiH predstavlja novoizabrani član Presjedništva BiH Milorad Dodik koji je ranije zagovarao otcjepljenje RS-a od BiH.

„On je pobrao simpatije stanovnika RS-a jer je poznat po svjoj oštroj etnonacionalističkoj retorici, secesionizmu i poricanju genocida u Srebrenici. Također, Dodik je javno hvalio i odlikovao osuđene ratne zločince, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Iako je pod sankcijama SAD-a, to nije spriječilo njegove saradnike da se povežu sa nekadašnjim Trumpovim savjetnicima, kao i osobama koje su povezane sa evropskim etnonacionalističkim partijama. Nekadašnji Trumpovi saradnici sada lobiraju za Dodikovu Vladu u RS-u“, istaknuto je.

Tu je u igri svakako i ruski predsjednik Vladimir Putin, Dodikov pokrovitelj i zaštitnik.

„Uz pomoć Rusije, MUP RS-a je praktično militarizovan. Oružje i treninzi stižu u RS preko ruskih savjetnika, dok ruski državni mediji šire raskolničku propagandu, što samo potpiruje etničke tenzije i poricanje zločina u BiH. Na svemu tome Dodik dobro profitira. Nasilje koje je razorilo Jugoslaviju devedesetih godina prošlog stoljeća nikada nije došlo od navodne mržnje koja je oduvijek postojala između Srba, Hrvata i Bošnjaka. ‘Otrov’ su zapravo proširili političari, neki od njih radikalni, a neki koji su samo željeli izvući određenu korist iz svega. Oni su usmjerili narod prema ratu. Nemogućnost postizanja konsenzusa mogla bi i danas razoriti BiH i noćna mora iz devedesetih godina prošlog stoljeća ponovo bi mogla početi“, navedeno je, između ostalog, u ovoj analizi.