Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolaps

Elektroprivreda BiH: Došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema

Foto: Pixsell

Podsjetimo, struje nema veliki dio Hrvatske, tačnije cijela Dalmacija i dio Slavonije. Struje nema, također, ni cijela Crna Gora

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine se oglasila povodom nestanka struje skoro u cijeloj državi i navela da je u 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.

“Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH”, saopćili su.

Kako navode, u toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

U međuvremenu su iz Elektroprivrede BiH saopćili da su hidroelektrane EPBiH su sve u pogonu, dok se termoelektrane postepeno vraćaju. Elektroprivreda angažovala sve kapacitete za normalizaciju distribucije električne energije, poručuju.

To znači da se struja vraća u domaćinstva širom BiH. Građane umiruju i iz Elektroprivrede RS.

“U kontaktu smo sa kolegama iz drugih kompanija. Struje nema u četiri zemlje, većem dijelu BiH, Hrvatske, Albanije, Crne Gore. Problem je na prenosnom 400 kv sistemu”, rečeno je iz Elektroprivrede RS.

Struja će doći uskoro, poručili su.

Podsjetimo, struje nema veliki dio Hrvatske, tačnije cijela Dalmacija i dio Slavonije. Struje nema, također, ni cijela Crna Gora.

Raspad u tri države

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države. Također, saznaje se da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sistem u jednom trenutku srušen.

Postepeno uspotavljanje sistema

U BiH se sistem postepeno uspostavlja, te su već neki gradovi dobili električnu energiju, među njima i Tuzla. Također, i pojedini dijelovi Sarajeva se dobili struju.

Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je u petak bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda. Struje, međutim, i dalje nema u Dalmaciji, BiH i Albaniji. 

U kratkom priopćenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio ispad na crnogorskog elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su svo vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Tanjug, pak, javlja da struje nema ni u dobrom dijelu Albanije, odnosno u gradovima Tirani, Draču, Elbasaniju, Gjirokastri, Skadru. Po prvim informacijama, uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.