Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KO SA STRABAGOM UGOVORE PRAVI

Elektroprivreda BiH mora platiti odštetu od 14 miliona maraka zbog HE Vranduk?

vranduk_nekada

Prema još nezvaničnim informacijama Eektroprivreda BiH je izgubila spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu. Tako bi austrijskoj kompaniji Strabag pripala odšteta od oko 7 miliona eura po osnovu raskida ugovora za izgradnju HE Vranduk. SDA vlada i uprava EP BiH naravno odgovornost neće priznati

Jedno je sigurno – Bosna i Hercegovina samo gubi novac kada ugovori poslove sa autrijskom kompanijom Strabag. Prvi takav slučaj bio je prilikom izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nije na vrijeme obezbijedilo prateće dozvole, odnosno uvela Strabag na gradilište. Strabag odmah reaguje tužbom, država BiH je morala platiti oko 2,5 miliona maraka odštete, a Hrvatska oko milion. Istragu o odgovornosti bivših ministara Rude Vidovića i Damira Hadžića za nastalu štetu po državu vodilo je Tužilaštvo BiH, no epiloga nema, piše Žurnal.

Teško da će biti istražena i odgovornost Vlade FBiH, resornog ministra te čelnika Elektroprivrede BiH za isplatu odštete Strabagu. Elektroprivreda se svojevremeno pohvalila kako je sud u Beču preusdio da Strabag mora platiti oko 10,5 miliona maraka odštete, Međunarodni arbitražni sud u Briselu dosudio je suprotno. Strabag je inače u ovom procesu tražio 40 miliona eura, a Elektroprivreda BiH 30 miliona eura odštete.

Žurnal je od početka projekta odnosno zaključenja ugovora sa Strabagom ukazivao da u ovom poslu mnogo toga „ne štima“. Troškovi su u startu bili prekoračeni, Strabag je tražio dodatnih 13 miliona pored ugovorenih 127 miliona maraka. Građevinske dozvole nije bilo kao ni projekta, a Strabag je nastojao da projektnu dokumentaciju prilagođava toku izgradnje, o čemu je Žurnal pisao odmah nakon svečanosti povodom početka radova septembra 2016., a potom i početkom 2017. godine.

Polovinom iste godine Strabag je zatražio raskid ugovora, uslijedili su sudski sporovi sa navedenim rezultatima. Strabag je inače kompanija poznata po brojnim sudskim sporovima nakon zaključenja ugovora, ne samo u BiH. Negativna iskustva imale su i Hrvatska i Crna Gora. Jedan od suvlasnika Strabaga, sa 25% dionica je ruski oligarh Oleg Deripaska.

Deripaska je u odličnim relacijama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ministarstvo finansija SAD je pored još nekoliko ruskih tajkuna i Deripasku stavilo na listu osoba koje su pod sankcijama ove države. Deripaska je bio pod istragom za pranje novca, prijetnje, nezakonito prisluškivanje vladinog dužnosnika te sudjelovanje u iznudi i reketiranju.

Vladimir Putin i Oleg Deripaska (foto: kremlin.ru)

Deripaska je tako tužio Crnu Goru zbog bankrota tamošnjeg Aluminijskog kombinata kojeg je privatizirao, ali je taj gotovo milijardu vrijedan spor izgubio.

Donekle uspješnije bile su tužbe Strabaga u Hrvatskoj, poput one protiv pet gradova u Hrvatskoj koji su morali platiti 3,5 miliona eura za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora za gradnju regionalnog odlagališta otpada. Zbog Strabagovih tužbi dugo je i bila odložena izgradnja Pelješkog mosta.

No, Bosna i Hercegovina ništa nije naučila ni na ovim primjerima, niti u slučaju izgradnje mosta na Svilaju. Stvarni problem jeste što je projekat izgradnje HE Vranduk obustavljen, a upravo aktuelna situacija sa električnom energijom kada je SDA uprava Elektroprivrede BiH i vlada federalnog premijera Fadila Novalića sve to namjerila naplatiti od firmi i posredno građana-potrošaća, pokazuje da su gubici znatno veći od puke isplate odštete Štrabagu.

„Krećemo danas s velikom investicijom HE Vranduk, sljedeće godine s velikim termoblokovima, s izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta. Mislim da će se BiH iduće godine pretvoriti u jedno veliko gradište”, rekao je septembra 2016. prilikom zvaničnog otvaranja gradilišta HE Vranduk predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Pet godina kasnije, sva ta obećanja, kao i obično, tek su puko „slovo na papiru“.