Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lager iz Posušja

Elektroprivreda BiH za 9,9 miliona kupuje ugalj od firme čiji je vlasnik pod istragom zbog mita

posusje ugalj zurnal (1)

Iako je ova firme, prema pisanju CIN-a, za pet godina iskopala tek oko 180 hiljada tona uglja bez ikakvih problema potpisali su ugovor sa Elektroprivredom da će za tri mjeseca mjeseca isporučiti 100 hiljada tona uglja

Očigledno da decembarski protesti nisu riješili sukobe između Elektroprivrede BiH i sindikata radnika rudnika a novi najavljeni protesti izazvat će još veće probleme u proizvodnji uglja. Korist će i dalje imati samo privatni rudnici.

Dok u Hrvatskoj USKOK po treći put proširuje istragu protiv Milenka Bašića, zbog davanja mita radi pogodovanja njegovim firmama, Elektroprivreda BiH od njegove firme Lager iz Posušja kupuje ugalj u vrijednosti 9,9 miliona maraka, piše Žurnal.

Za nabavku 100.000 tona uglja za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj u periodu 01.12.2021.-28.02.2022. godine Elektroprivreda je pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci 23. decembra prošle godine potpisala ugovor vrijedan 9,9 miliona maraka sa firmom Lager iz Posušja. U obrazloženju odluke, kao i u medijskim pravdanjima, iz Elektroprivrede su naveli da su postupali po uputama Federalnog ministrastva energetike, industrije i rudarstva.

„Nabavka uglja u skladu sa uputom FMERI kojom se nalaže da se na tržištu obezbijede dovoljne količine uglja za potrebe termoelektrana. Zalihe uglja na depoima su minimalne zbog čega je 24.11.2021. godine obustavljena proizvodnja 4 u TE Tuzla. Proizvodnja električne i toplotne energije se odvija po tzv. protočnom režimu, a eventualna obustava isporuka uglja bi značila obustavu rada u TE Tuzla“, navedeno je u odluci o izboru firme Lager kao najpovoljnijeg ponuđača.

Iako je ova firme, prema pisanju CIN-a, za pet godina iskopala tek oko 180 hiljada tona uglja bez ikakvih problema potpisali su ugovor sa Elektroprivredom da će za tri mjeseca mjeseca isporučiti 100 hiljada tona uglja termoelektranama Tuzla i Kakanj.

O kakvom se uglju radi najbolje su to opisali mještani koji žive u blizini rudnika kada su ih prošlog oktobra posjetile kolege sa banjalučkog portala Impuls portala.

„Površinski kop gdje oni kopaju taj ugalj navodno, koji deponuju na hrpe i koji stoji godinama dole gori, sagorjeva ne ide nigdje, faktički to je jedna vrsta blata, ugalj koji nema svoje vrijednosti, oni ga deponuju dole, prebacuju sa jedne hrpe na drugu, drobe, vraćaju ga nazad, ne znaju sta će s njim“, naveo je tada jedan od mještana.

“To je promašena investicija, tu uglja nema”, reći će mještani dva mjeseca prije nego će Elektroprivreda BiH od Lagera kupiti 100 hiljada tona uglja za 9,9 miliona maraka.

Osim kupovine uglja od Lagera Elektroprivreda je 21. decembra prošle godine, samo dva dana prije nego će potpisati ugovor sa Lagerom, potpisala ugovor vrijedan 40 miliona maraka sa EFT RiTE Stanari za nabavku 620.000 tona uglja. Podsjetimo samo od avgusta do septembra prošle godine Elektroprivreda BiH nabavila je 300 hiljada tona uglja ukupne vrijednosti preko 17 miliona maraka od EFT RiTE Stanari sa istim obrazloženjem- da se obezbijedi neometana proizvodnja iz TE Tuzla.

„Vidljivo je da nedostatak pomoćne mehanizacije u nekim Rudnicima uglja proizvodi tako i na poslovima otkrivke uglja. Nedostatak opreme za pravovremeno tekuće održavanje postrojenja i uređaja gotovo u svim Rudnicima uglja ima negativan uticaj na pravovremeni razvoj rudarskih radova u većini rudrskih objekata što takođe ima negativan uticaj na realizaciju proizvodnih rezultata. Zabrinjava prisutna doza indolentnosti te se opravdano postavlja pitanje da li je proizvodnja prioritet?“, naveli su iz Upravnog odbora Sindikata prijeteći novim protestima u februaru ispred upravne zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu.