Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elektroprivreda RS-a opet traži povećanje cijene struje

struja

„Elektroprivreda Republike Srpske“ ostaje pri svim svojim zahtjevima za promjenu cijena električne energije, jer dosadašnje stanje nije održivo – izjavila je danas direktorica tog mješovitog holdinga Branislava Milekić.

Do povećanja cijene struje u RS-u trebalo je doći 1. jula, ali je Regulatorna komisija za energetiku na vanrednoj sjednici u Trebinju odlučila da suspenduje, tj. odgodi od izvršenja ranije odluke i rješenja o poskuljenju struje u RS-u.

Odluka je suspendovana do tumačenja nadležnih da li je ova komisija mogla donijeti odluku o poskupljenju struje, budući da je većini njenih članova istekao mandat.

Milekić je u izjavi novinarima u Trebinju istakla da će, ako se ne ponovi tarifni postupak, „Elektroprivreda RS“ pretrpjeti određene štete.

Kaže da je “Elektroprivreda RS” jako opterećena, prije svega povećanom naknadom za korištenje prirodnih resursa u svrhu punjenja Fonda solidarnosti.

Stoga, to preduzeće ostaje pri svim svojim zahtjevima za promjenu cijena električne energije, a oni se odnose, dodala je, na povećanu naknadu za korištenje prirodnih resursa, dostavu računa putem pošte, te uvećanje amortizacije za novonabavljena sredstva.

Nakon sastanka s ministrom industrije, energetike i rudarstva RS-a petrom Đokićem, Milekić je potvrdila da je bilo riječi i o problemima u RiTE Gacko.

-Moramo se suočiti s tim problemom, uz sve racionalizacije koje ćemo uraditi u RiTE Gacko, s ovom cijenom električne energije u finansijskom smislu ugroženo je poslovanje RiTE Gacko – navela je ona

Ministar industrije, energetike i rudarstva je danas u Trebinju potvrdio da će ubuduće preduzeće Hidroelektrana “Dabar” poslovati kao jednočlano društvo čiji su stoodstotni vlasnik Hidrolektrane na Trebišnjici.

Tvrdi da to ne znači da se ukida preduzeće HE “Dabar”, već samo da se vrše organizacione promjene u vlasničkoj strukturi, navodeći da se 30 odsto udjela koji je imala „Elektroprivreda RS“ prenosi na HET.