Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elmedina (13) spasila povrijeđenog dječaka: “Nepomično je ležao i krvario”

elmedina herceg

Elmedina Herceg iz Novog Travnika, zahvaljujući iskustvu i hrabrosti, pomogla je u spašavanju života svom vršanjaku. Kaže, prvo je osjetila strah, ali je prevagnula želja za pomoći.

Trinaestogodišnja Elmedina godinu dana volonterka je Crvenog križa u Novom Travniku. Stečeno iskustvo pomoglo joj je da priskoči u pomoć i tako reći u život vrati svog vršnjaka. Naime, na karate turniru održanom u Novom Travniku na kojem je učestvovalo 27 ekipa, Elmedina je bila dio ekipe volontera zaduženih za prvu pomoć, a tokom takmičenja došlo je do nesreće. Dječak je pao sa tribina, visine pet metara, javlja FTV.

“Nepomično je ležao i krvario. Bila sam malo uplašena, ali sam znala da trebam ostati hladne glave i pomoći mu. Donijela sam vodu, umila ga i pokušavala smiriti. Bio je uplašen, dok su ostali utvrđivali o kakvim se povredama radi”, priča Elmedina.

Po mišljenju instruktora Crvenog križa Slavka Pintarića, Elmedina je uz stečeno znanje pokazala i izuzetnu hrabrost.

“U dvorani je bilo oko 1.000 ljudi, a jedino ona je sa mnom priskočila da pružimo pomoć dječaku, ostali nisu imali hrabrost”, kaže Slavko.

Elmedinina pribranost i hrabrost u najtežim trenutcima upravo su razlog što ju je instruktor kandidirao za dodjelu priznanja u povodu Svjetskog dana volontera, koji se obilježava u decembru.