Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emiru Drakovcu 15 godina zatvora zbog zločina u Rogatici i Foči

BiH

Sud BiH osudio je Emira Drakovca na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Vratsalići (Rogatica) i Zebinoj šumi (opština Foča) dok su Muhamed Šišić, Tarik Šišić i Aziz Šuša oslobođeni.

Drakovac je osuđen po jednoj tački optužnice za ubistvo i skrnjavljenje tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima, te u selu Zebina šuma za mučenje nepoznatog zarobljenika Vojske Republike Srpske.

U osuđujućem dijelu presude Vijeće je poklonilo vjeru zaštićenim svjedocima ST1 i ST2 čije je iskaze Odbrana pokušavala osporiti i diskreditovati. Vijeće je utvrdilo da svjedoci nisu imali motiva da neopravdano terete Drakovca.

Drakovac je oslobođen da je zajedno sa ostalim optuženima učestvovao u napadu na konvoj u Kukavicama (Rogatica), kada je smrtno stradao 21 civil i 39 ranjeno.

„Vijeće je utvrdilo da su optuženi bili prisutni na licu mjesta i učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, ali ostaje sumnja u pogledu cilja koji su napadali. To jest u pogledu uvjerenja da su optuženi znali da je riječ o civilima“, kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.