Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Emir Suljagić iz Stockholma: Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost

handke

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, smatra da dodjela nagrade Peteru Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida.

“Švedska kraljevska akademija je donijela tu odluku iz samo jesnog razloga: zato što je vjerovala da to može uraditi bez posljedica, jer je riječ o instituciji u kojoj je očigledno uvriježen stav da muslimani i Islam ne pripadaju u Evropu”, izjavio je Suljagić za Anadolu Agency (AA) iz švedskog Stockholma gdje je danas upriličena dodjela Nobelove nagrade.

Poručio je da je “to institucionalni ekstremizam identičan Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU)”.

“Međutim, zahvaljujući preživjelima, građanima BiH i našim prijateljima cijela ova mučna afera se pretvorila u potpunu katastrofu ne samo za Akademiju, nego i za Švedsku. Ovo je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost”, naglasio je Handke.

Podsjetio je da je Handke posljednjih 20 godina, u svakoj mogućoj prilici ponavljao bolesne laži.

“Inače, vjerujem da se radi o mentalno bolesnoj osobi – da su žene koje su u Srebrenici izgubile najmilije to ustvari izmislile. Riječ je o potpuno novoj mjeri neljudskosti. Bit ću na protestima i zajedno sa grupom majki, supruga, sestara i djece ubijenih u Srebrenici reći da nas nikad neće ušutkati. Ovo je napad na našu historiju, napad na naše iskustvo i napad na naše pravo na postojanje”, poručio je Suljagić iz Stockholma.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je danas u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.