Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memorijalni centar Srebrenica

Emir Suljagić objavio za koga će u Potočarima biti “kapije zatvorene”: “Ovo tlo je sveto”

emir suljagic
Foto: Amer Kajmović/FENA

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić na svom je X profilu komentarisao trenutnu situaciju u Srebrenici.

“Tenzije u i oko Srebrenice su se pojačale otkako je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada održati sjednicu u Srebrenici istog dana kada Generalna skupština UN-a glasa o rezoluciji kojom bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici. Ulice su sada ispunjene pojačanim policijskim prisustvom, uključujući policajce naoružane dugim cijevima i specijalnim jedinicama sa crvenim beretkama. I Bošnjaci i Srbi u ovom području su napeti.” napisao je Suljagić.

Suljagić se osvrnuo i na Dodikovu najavu da uđe u groblje Memorijalnog centra u Srebrenica kako bi “položio cvijeće”.

“Ova sjednica vlade je više od pukog PR trika; to je demonstracija sile usmjerena na nesrbe pod Dodikovom vlašću. Njegova drskost se dodatno demonstrira zahtjevom da uđe u groblje Memorijalnog centra Srebrenica, što je jasna provokacija za preživjele. Kao odgovor, kapije groblja će sutra biti zatvorene za Dodika i njegovu pratnju. Naložio sam državnoj policiji, koja je zadužena za sigurnost memorijala, da dozvoli ulazak samo pojedincima i grupama u pratnji vodiča ili kustosa memorijala. Ovo tlo je sveto i mora se poštovati”, napisao je Suljagić.

Demant policije

Ekspresno je stigao demantij iz PU Zvornik.

Policijska uprava Zvornik demantuje navode Emira Suljagića koji iznošenjem neistina o tome da su ulice u Srebrenicu pune policijskih službenika sa dugim cijevima pokušava da uznemiri javnost i pogorša stanje bezbjednosti u toj opštini, saopšteno je iz ove uprave.

Naveli su da je stanje bezbjednosti na području Srebrenice, kao i drugih podrinjskih opština povoljno, te se u tom smislu ne preduzimaju nikakve pojačane mjere.

– Neprimjereno je pisanje pojedinih federalnih medija koji takvu izjavu žele da potkrijepe fotografijom naoružanih policijskih službenika Јedinice za podršku, a koja je ukinuta još 2019.godine. Pozivamo predstavnika medija, ali poštuje osnovne norme novinarskog izvještavanja, a nadležne organe da reaguju na iznošenje ovakvih neistina čiji je cilj zastrašivanje – naglasili su iz PU Zvornik.