Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emir Suljagić osuđen za klevetu koju je iznio na Twitteru

BiH

suljagic

Općinski sud u Širokom Brijegu donio je prvostepenu presudu protiv Emira Suljagića, bivšeg predvodnika Koalicije “1. mart” i jednog od lidera Građanskog saveza BiH, zbog klevete na društvenim mrežama.

Tužbu protiv njega podnio je Ivan Šušnjar, vlasnik jednog hercegovačkog portala, a Suljagić mu je, prema ovoj presudi, dužan isplatiti 3.000 KM.

Suljagić je Šušnjara, u vrijeme kada se u Sarajevu vodila kampanja protiv najave njegovog postavljanja za generalnog konzula u Chicagu, na društvenoj mreži Twitter nazvao “ustašom”, “rasistom” i “rasističkim smećem” .

“Poredio me je sa čuvarem logora u Dretelju Dylanom Rufom, ubicom američke mladosti, nazivao rasističkim smećem i tako dalje. Logično je da sam ga morao tužiti. Takav narativ prelazi sve granice dopustivog i važno je da se takav javni diskurs unutar društva u BiH, a koji Suljagić želi da uvede kao standard, zaustavi. BiH je prepuna verbalnih obračuna i denuncijacija neistomišljenika, ali ovakav nivo napada je nezapamćen. Doduše moguće je u Evropi da neko i koristi Suljagićev riječnik ali taj neko sigurno u toj istoj Evropi nikako ne bi mogao biti javna osoba i političar”, rekao je Šušnjar.

Šušnjar je rekao da se Suljagić na sudu branio argumentima kako profil sa kojeg su upućene uvrede nije njegov, nego da ga je koristio neko drugi.

“Pitam se ako neko nije u stanju stati ispred vlastite riječi kako planira uvjeriti narod da je spreman stati ispred njih”, rekao je Šušnjar, prenose federalni mediji.

Šušnjar je najavio i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Suljagića, za krivično djelo nesavjesnog obavljanja posla, budući da je, prema njegovim riječima, klevetu činio s radnog mjesta. U to vrijeme, Suljagić je bio zamjenik ministra odbrane.

Suljagić je potvrdio presudu, dodajući da ona još nije pravosnažna.

“Ako postane pravosnažna, nosit ću je kao značku na reveru i ponosit ću se njom jer je riječ o dokazu da sam neprijatelj broj jedan za one kojima su idoli organizatori zločinačke tvorevine takozvane Herceg-Bosne”, kaže Suljagić.