Emrić: Ubrzati sam postupak provođenja provjera

BiH

jasmin emric

Sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja je bila zakazana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Predsjednik Komisije Jasmin Emrić je kazao Feni da je bilo predviđeno razmatranje 11 tačaka dnevnog reda, od čega je pet odluka u predmetima koje je vodio Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa po službenoj dužnosti ili po prijavama. Po njegovim riječima, sve navedene odluke su u nacrtu i Komisija ih je danas trebala razmatrati.

Emrić kaže da Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa svakodnevno iz svoje nadležnosti vodi postupke provjera, po službenoj dužnosti ili po prijavama. Rezultat tih provjera su nacrti odluka koje Ured proslijeđuje Komisiji i Komisija na sjednicama o njima raspravlja.

Napomenuo je da su, između ostalog, dosta radili na unapređenju kapaciteta Ureda u tehničkom smislu kako bi unaprijedili postupke provjera finanasijskih izvještaja.

– U suradnji s delegacijom Evropske komisije organiziran je TAIEX projekt gdje se radilo na jačanju tehničkih kapaciteta. Odnosno, za Ured Komisije je neophodno kreirati jedno aplikativno rješenje, bazu podataka koja će moći razmjenjivati podatke s ostalim registrima u državi te na taj način ubrzati sam postupak provođenja provjera, odnosno prikupljanja neophodnih podataka za vođenje postupaka – naveo je Emrić.